Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев и президента на МОК Томас Бах уважиха 100-годишния юбилей на БОК

[post-views]
Президентът Румен Радев и президента на МОК Томас Бах уважиха 100-годишния юбилей на БОК

Българският олимпийски комитет отбеляза 100-годишния юбилей от основаването си на церемония в София. Председателят на организацията Стефка Костадинова откри тържеството в Централния военен клуб заедно с министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Сред официалните гости на събитието бяха президентът на Република България Румен Радев и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах

Сред близо 400-те присъстващи на церемонията бяха  олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици, творци и журналисти.

„Бъдете спокойни за бъдещето на борбата и щангите в олимпийската програма“, това заяви президентът на МОК Томас Бах.  Той разговаря и с президента на Република България Румен Радев за обединяващата роля на спорта в тези трудни за всички ни времена.

Германецът Бах получи писмо от олимпийската ни шампионка Ивет Горанова за връщане на каратето в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

Ненадминатата ни рекордьорка в леката атлетика Стефка Костадинова връчи на Томас Бах факсимиле от безценен документ – Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият състезавал се там за България – гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната става една от 14-те, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – Олимпийските игри.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани