Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

В Тетевен и Рибарица почетоха генерал Владимир Вазов

[post-views]
В Тетевен и Рибарица почетоха генерал Владимир Вазов
В Черни Вит честваха 147 години от Априлската епопея

На 20 май се навършиха 78 години от смъртта на ген. Владимир Вазов. Той ще бъде запомнен със сраженията си при Дойран, които влизат в световната военна история като образец на бойното изкуство. Думите на ген. Милн: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят при Дойран!“, и днес още отекват с пълна сила. Те отразяват голямото уважение към един бивш противник заради качествата му на пълководец и заради готовността му за саможертва в името на Отечеството.

За поредна година в гр. Тетевен и с. Рибарица се проведоха възпоменания по случай годишнината, съобщават от Общината. В китното планинско градче бе организирано шествие, което тръгна от пл. „Сава Младенов“ и завърши пред паметната плоча върху къщата, където ген. Вазов прекарва последните дни от живота си. Шествието бе водено от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, а в него се включиха още представители на СОСЗР гр. Тетевен, СВВБ – Тетевен, учители и ученици от НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, граждани.

Слово бе изнесено от председателя на СОСЗР – Тетевен – майор от запаса Благовест Пандурски, а в програмата, организирана от СОСЗР гр. Тетевен и Община Тетевен, участие взеха и представители на НД ,,Традиция“ – гр. Тетевен и мъжка вокална група ,,Вежен“ – Тетевен. В края на събитието, за да засвидетелстват своята почит и признателност, присъстващите поднесоха цветя пред паметната плоча на единствения български пълководец, почетен от британското кралство след края на Първата световна война.

В с. Рибарица също бе организирана програма от кметството, която завърши с поднасяне на цветя пред паметника на ген. Вазов от зам.-кмета на Тетевен – Борис Врабевски, кмета на селото – Пенка Ганева, граждани и др.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани