Информационен център на Министерство на oтбраната

В Черни Вит честваха 147 години от Априлската епопея

В Черни Вит честваха 147 години от Априлската епопея

В Черни Вит честваха 147 години от Априлската епопея

По повод 147 години от Априлската епопея, вчера в с. Черни Вит, пред паметника на Нейо Крачунов – последния укривател на Бенковски, се проведе поредния урок по родолюбие, съобщават от Общината.

„Отново сведохме глави пред онези, които в името на Родината оставиха бащините си огнища, пред хилядите паднали, които никога не се завърнаха при най-свидните си.

Припомнихме си, че в изпепелената от петвековни пожарища българска земя, е живял народ, който е запазил своя характер, вяра и съзидателен дух в много по-трудно време от сегашното.

А най-важният урок, който си припомнихме, е, че успяваме, когато сме сплотени, когато имаме обща кауза и смелост да я отстояваме.

Благодаря на Кметство с. Черни Вит, на НЧ “Хр. Смирненски 1925 г.” и участниците от НД “Традиция” за инициативата.

Поклон пред героите, дали живота си за свободата на България!“, посочва председателят на Общинския съвет в Тетевен Мария Стоючева

Гости на тържеството бяха г-жа Мария Стойчева – председател на Общински съвет гр. Тетевен, г-н Иван Цветанов – общински съветник от гр. Тетевен, г-н Атанас Атанасов – кмет на Кметство Дивчовото, г-н Иван Гетов – Председател на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните и потомци на Дядо Нейо. Възстановка на събитията от 1876 година бе пресъздадена от самодейци на НЧ “Христо Смирненски 1925г.” и членове на НД “Традиция”, с дикторски текст г-жа Христинка Масларска.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top