Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Петко Петков пое инженерния полк в Белене

[post-views]
Полковник Петко Петков пое инженерния полк в Белене

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков му връчи новите пагони.

55-и инженерен полк в Белене вече е с нов командир. На тържествена церемония на плаца в района на формированието, с пълен военен ритуал в края на миналата седмица подполковник Петко Петков, досегашен командир на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка в Пловдив, пое командването на полка. Въпреки необичайно студения, мрачен и ветровит майски ден настроението сред бойците бе приповдигнато. В дунавския град  специално за церемонията пристигна командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Пред целия строй на полка той връчи полковнишките пагони на новия командир и отправи пожелания  към полковник Петков и към всички бойци, командири и служители за здраве, неизчерпаеми сили и много успехи, които да съпътстват и утвърждават доброто име на полка. „Вие се разделихте с предходния си командир, който беше емблема за Сухопътните войски и издигна полка до невероятни висоти. Днес новият ви командир застава пред вас и аз съм убеден, че поема щафетата в пътя ви нагоре. Убеден съм, че под ръководството на полковник Петков ще вървите само напред. Пожелавам на всички  много здраве, за да служите достойно на майка България, а на новия командир – екипност и  много успехи!“, каза в словото си генерал-майор Дешков.

Полковник Петко Петков прие бойното знаме на полка и обеща така, както му е връчено, да го пази чисто и неопетнено. Той благодари на командването на Сухопътните войски за гласуваното доверие и изказа признателността си към целия личен състав на полка за проявените професионализъм, всеотдайност и коректност в работата. Командирът подчерта, че се уповава на знанията, професионалните умения и силната воля на всички за реализиране и постигане на нови успехи.

„По времето на предишния командир полковник Тишков полкът постигна много, доказа се. Сега аз, като нов командир, ще се постарая не само да затвърдя, но и да надградя постигнатото, за да се запази доброто име на формированието. Това ще го докажем с предстоящите нелеки полеви занятия и учения, както и в международни прояви с участие на наше формирование“, каза за в. „Българска армия“ полковник Петков.

Интересен момент и свеж полъх в сценария на тържеството внесе инициативата на досегашния командир на полка о.з. полковник Иван Тишков.  Той връчи на своя наследник специално изработена сувенирна брадва топор, символ на Инженерни войски, на чиято метална част са гравирани имената на командири, командвали 55-и инженерен полк, който догодина ще чества половинвековен юбилей от създаването си, с думите: „Топорът е символ на съзиданието, но той е и доказано във времето оръжие. Връчвам ви го да го използвате за съзидателни действия и никога да не се налага да го използвате като оръжие“.

Ритуалът по сдаване и приемане на длъжността завърши с тържествен марш. За да уважат встъпването в длъжност на новия командир, във формированието дойдоха представители на Военна полиция и на местната власт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани