Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Суперлек радар вижда надалеч и нависоко

[post-views]
Суперлек радар вижда надалеч и нависоко

Наскоро в Швеция показаха суперлек радар, влязъл вече в серийно производство, който демонстрира способностите си. Нарича се „Жираф 1 Х“. Радарът притежава уникални характеристики и предлага забележителна ситуационна осведоменост при високо качество на изображенията.  Той е компактен, лек, високоефективен, триизмерен, идеален за наземна противовъздушна отбрана, както и за военноморски приложения на всички видове кораби, подходящ е и за защита на граждански обекти като летища и критична инфраструктура.  

Радарът „Жираф 1 Х“ може да се похвали и със способности за едновременно въздушно наблюдение в система за противовъздушна отбрана на заплахи от ракети, артилерия и минохвъргачки. Може да служи ефективно в система за борба с безпилотни летателни апарати, особено такива, които летят бавно и ниско и са трудни за засичане и прехващане. Може да служи и за ранно предупреждение.

Може да се монтира и демонтира бързо на различни леки наземни мобилни колесни платформи. Освен това може да се прикрепя върху дълга сгъваща се мачта и да оглежда района на оперативните действия от високо. По тази причина получава и името си „Жираф“. Работи в честотен диапазон от четири до осем гигахерца. Предназначен е да действа изключително в оперативна среда. „Жираф“ може да се използва и в център за командване, контрол и управление.  Военноморският вариант на радара се нарича „Сий Жираф 1 X“. Морският жираф 1 Х е идеален за операции по сигурността на флота и бреговата охрана, защото отговаря на най-високите изисквания за защита срещу сложни заплахи. Това е активен радар с тегло 292, 5 кг. Това го прави подходящ и за по-малки патрулни кораби. Доскоро малките патрулни кораби са имали радари, които оглеждат само морската повърхност, но с появата на заплахата от безпилотни летателни апарати се налага радарите им да притежават способност и за противовъздушна отбрана. Освен това те са  лесни за поддръжка, не изискват специално обучени инженери за тази цел, не консумират много енергия и не се нуждаят от някакво специално принудително охлаждане. Освен това експертите казват, че на този етап индустрията не предлага друга подобна радарна система като „Жираф“, която притежава толкова способности и в същото време да е толкова лесна за обслужване и лека като тегло. Освен за въздушно тя е подходяща и за повърхностно разузнаване. Радарът „Жираф 1 Х“ работи в диапазона от 10 до 470 км и на височина до 40 км. Той се числи към радарите със среден и малък обсег и може да запълва и съществени празнини в една по-голяма система за противовъздушна отбрана. Осигурява 20 сек ранно предупреждение за заплахи от снаряди и ракети. Развръща се за по-малко от 10 мин от двама души. Прави 24 пълни оборота за минута на 360 градуса. Лесно се превозва по въздуха със самолети С-130.

Безпилотен самолетоносач на малки бойни дронове

Отбранителната индустрия на Германия показа на поредното авиошоу в Европа нов безпилотен летателен апарат – майка, пълен с малки атакуващи дронове. Експертите го нарекоха „безпилотен самолетоносач“. Този дрон, наречен „Комбат дрон“, е предвиден да носи осем боеприпаса. Те представляват малки двуроторни дронове камикадзе, пълни с мощен заряд. Дронът майка лети и ги пуска в близост до набелязаните цели и те се взривяват. „Комбат дронът“ с новите си способности е разработен на базата на съществуващата безпилотна летателна платформа „Луна“ от ново поколение. Изстрелва се от катапулт.

По първоначалния замисъл „Луна“ е лек разузнавателен дрон, който може да остане във въздуха 12 часа и да измине 100 км. Наследникът „Комбат дрон“ е изработен от фибростъкло и тежи само 40 кг. Таванът на полета му е 5000 м и притежава стелт характеристики. Това означава, че е трудноуловим от противниковите радари заради дизайна и материалите, от които е направен. Компактен е и може да се пренася с транспортен хеликоптер.

Ракета поразява кораби от брега от камион без шофьор

Преди време американските морски пехотинци комбинираха безпилотна наземна колесна платформа с военноморска ударна ракета и успешно от брега поразиха цел в морето. По-конкретно морските пехотинци интегрираха много здрав и мощен камион без шофьор с норвежката противокорабна ракетна система, известна с инициалите NSM.

140923-N-MB306-007 PACIFIC OCEAN (Sept. 23, 2014) A Kongsberg Naval Strike Missile (NSM) is launched from the littoral combat ship USS Coronado (LCS 4) during missile testing operations off the coast of Southern California. The missile scored a direct hit on a mobile ship target. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell/Released)

Тази ракета е резултат от успешното сътрудничество между американската и норвежката отбранителна индустрия. Поразява цели на дистанция от 185 км. NSM е много гъвкава система и може да се изстрелва от морски и наземни платформи. Ракетата е изключително маневрена и много успешно оцелява от противовъздушната отбрана на противника. Дозвукова е, тежи 407 кг, има дължина 3, 96 м. Автономно разпознава целите и ги поразява и по море, и по суша.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани