Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови

[post-views]
Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови

Наскоро нашият фотограф художник Зафер Галибов представи и изложба, и книга в книжарница „София прес”. Книгата е едно интересно  четиво, каквото любопитството на творец като Зафер има силите да открие, събере документи и представи. Заглавието на книгата е „Балканска фотография протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови”.

С детайлното си проучване книгата осветява важни и недотам известни образи и факти, запечатани от фамилия Хитрови и техните наследници. Зафер Галибов проследява сагата на семейството и фотографския му бизнес, който членовете му развиват от Освобождението през годините на сътресения и възход чак до пренасянето му на нов континент, до 20-те години на XXI век. Галерията от образи, която включва фотографии на самите „Протагонисти”, портрети на техни близки и клиенти, са лицето на времето, историята, нравите, модата, политиката в България, Европа и Америка, показани и разказани през времето. Авторът представя личности, белязали и българската, и световната история.

Зафер Галибов е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства (БАН), магистър-културолог, преподава във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ, с над 50 самостоятелни изложби. Автор е на „Светлописите” – нов прочит на историята на старата българска фотография.

„64” – нова премиера на армейците навръх „А`Аскеер”-ите

Не е секси да правиш секс по график, без любов и с фикс идея…

В разгара на подготовката на церемонията по връчването на театралните награди „А`Аскеер” трупата на Театър „Българска армия” успя да представи още една премиера: „64”. Заглавие необичайно не само за пиеса, но и за представление със своя мисия. Режисьорът Николай Люцканов прави втора творба на драматурга Тена Щивичич след запомнящата се в Младежкия театър „Летище”. Тук обаче пиесата е и полуавтобиографична, полудокументална. Защото…

Никак не е секси да правиш секс по график, без любов и с фикс идея – забременяване. Не, темата няма общо с демографската ни криза, казва Николай Люцканов: това е тъжно-смешна пиеса за нещата от нашия живот и не е наръчник по темата кога да забременеем или колко е потентен мъжът. Но е предупреждение, че когато решиш, че си готов да имаш деца, влакът може да е заминал. И затова има много плач, но и тънък хумор за нашия човешки избор: за възможната и невъзможна бременност и как това обръща живота и на жената, и на мъжа, и на техните близки, и дори приятели.

Защото извървяването на пътя към желаното дете си има цена. Да, „64” е пиеса за баналния избор как да живеем. Всъщност, 64 е броят на хормоналните инжекции, които трябва да приеме тялото на жената, за да се подготви за майчинство: между надеждата и отчаянието на инвитро процедурите.

Спектакълът е низ от кратки сцени, които нареждат пъзела му. И този на живота на героите. Има и близък план от леглото им, съвсем като на кино. А зрителят проследява житейската ситуация през очите и на мъжа, и на жената.

Актьорите Гергана Данданова и Дарин Ангелов, Анастасия Ингилизова, Тигран Торосян и Вежен Велчовски се раздават на сцената. А с искрящите си от жизненост образи Стефка Янорова и Веселин Ранков показват класата на своето поколение в трупата.  

Във фоайето на театъра има изложба, създадена с подкрепата и на актьорите от театъра: „Твоите яйцеклетки са твоето утре”. Гергана Данданова, Дарин Ангелов, Стефка Янорова и Лара Златарева застават пред обектива на Иван Димитров със своите дъщери с тениски с този надпис. Но идеята за представлението не е поръчкова. Животът ни я слага на масата…

Следващите представления са на 29 май и на 8 юни.

НАКРАТКО

В Европейската нощ на музеите Националният военноисторически музей спечели традиционно интереса на  многобройни посетители. Освен постоянната изложба те можеха да видят и 3D експозицията, разгледаха и външното пространство на музея. Сред посетителите имаше и много семейства с децата си.

Режисьорът, сценарист и преподавател проф. Георги Дюлгеров, получава почетния приз за цялостно творчество на наградите на Съюза на филмовите дейци „Васил Гендов”. Той е автор на над 20 български филма: „Лагерът”, „Мера според мера”, „Авантаж”, „Трампа” , „Козелът”, „Буферна зона” и др.  Носител е на много международни награди. Член е на Европейската филмова академия, почетен професор е на НБУ. На „София филм фест” т.г.  бе премиерата на филма му „Записки по едно предателство”, продуциран от БНТ,  за  предателя на Бенковски дядо Вълю.

Първият фестивал на уличната градска култура Street Music Fest  представя събития от 19 до 21 май на площад „Славейков”. Ще чуем и видим най-емблематичните лица на софийската стрийт музикална и творческа общност. Много от големите световни звезди са тръгнали именно от стрийт изкуството. Фестивалът се открива с музикална програма и фотоизложбата „Под небето на София” на Иван Шишиев от „Етюдите на София”. Музиката на живо в петък, събота и неделя ще звучи от 18,00 до 21,00 ч.

Вера Шандел и Ангел Заберски почитат рождения ден на Мерилин Монро със спектакъла „Кабаре блонд” на 28 май в Sofoa life club. Това е третото издание на спектаклите „Кабаре”. На сцената са и Борис Таслев – бас, Стоян Янкулов-Стунджи – ударни, и танцьорките от балет „Нова”.

Майкъл Дъглас получава почетната палма на 76-ия кинофестивал в Кан, който започна на 16 май. Наградата на 78-годишния актьор е признание за „блестящата му кариера, както и за ангажираността му към киното”. Шейсетметровият червен килим пред Фестивалния дворец, по който пристигнаха Харисън Форд, Джони Деп и Натали Портман, от екологични съображения е намален  двойно, като се спестяват около 1400 кг килим. Постерът на 76-ото издание на фестивала – портрет на Катрин Деньов с размери 25 на 11 м е издигнат върху фасадата на двореца. Черно-бялата фотография е от 1968 г.  от снимките на „Ударите на сърцето” на Ален Кавалие. А като знак за приемствеността на фестивала дъщерята на Катрин Деньов и Марчело Мастрояни, Киара Мастрояни, води церемониите по откриването и закриването (27 май) на събитието.

Във военните клубове

На 20 май от 18,00 ч. в Концертната зала на ВМК–Варна изнасят концерт децата от школата по модерен балет.

В Смолян на 22 май от 17,00 ч. има поетична вечер по повод на 24 май съвместно с членовете на СОСЗР.

На 23 май във ВМК на Созопол от 17,00 ч. се отбелязва празникът 24 май с участието на ученици от града.

В Казанлък на 23 май има празничен спектакъл от 15,00 ч.

На 23 май от 10,00 ч. в Театралния салон на ВК в Пловдив се изнася празничен концерт.

 В Плевен на 24 май от 10,00 ч. се провежда събрание с председатели и членове на военнопатриотичните съюзи.

Във ВМК във Варна на 24 май от 12,00 ч. се представят празнични концертни програми с участието на клуб по спортни танци „Денс Моушън” и детско студио „Да”.

От 10,30 ч. на 24 май във ВК на Хасково Клуб на жените „Родолюбие” при СОСЗР тържествено отбелязва 24 май.

На 25 май от 11,00 ч. във Враца се представя книгата „Клетва съм дал” на о.з. Пламен Бенински по спомени на дядо му от Балканските войни.

В Стара Загора на 26 май от 15,00 ч. ученици, студенти, военнослужещи и членове на военнопатриотичните съюзи участват в познавателната игра „Аз обичам България”, свързана с историята ни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани