Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път жена от арабския свят се качи на МКС

[post-views]
За първи път жена от арабския свят се качи на МКС

И нещо любопитно от света. Раяна Барнауи официално стана първата жена астронавт от арабски произход, която се качи на борда на Международната космическа станция.

За първи път жена от арабския свят се качи на МКС
На горния ред отляво надясно, Али ал-Карни, Джон Шофнър, Раяна Барнауи и Пеги Уитсън позират за снимка с настоящите обитатели на Международната космическа станция, понеделник, 22 май 2023 г.
Снимка: БТА

Раяна Барнауи е от Саудитска Арабия и заедно с още един саудитец и двама американци е част от втората частна мисия на „Аксиом Спейс“.

Четиримата излетяха за МКС с капсулата „Дракон“ на Спейс екс, малко преди обяд българско  време се скачиха с орбиталния пост.

Мисията ще продължи 10 дни.  Според официалната информация мисията на 34 годишната Барнауи, която е учен в областта на биомедицината ще проведе серия от изследвания със стволови клетки и такива, свързани с рака на гърдата.

Във видео, записано преди да се излети към МКС,  Барнауи се обърна към хората по целия свят: Бъдещето е доста ярко! Бих желала да имате огромни фантазии, да вярвате в себе си и да имате вяра в човечеството „.

През последните няколко години Саудитска арабия все по активно навлиза в космическите технологии и пътувания, като част от усилията на консервативното кралство да подобри имиджа на страната, която допреди няколко години на жените не беше разрешено да шофират.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани