Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила

[post-views]
Външните министри на НАТО обсъждат в Букурещ военна помощ за Украйна

Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред участниците в събитие на неправителствена организация в Брюксел.

Той отбеляза, че в НАТО има единодушие за бъдещото членство на Украйна. По неговите думи съвещанията по този въпрос продължават, но не е уместно да се очакват новини в тази посока от предстоящата през юли среща на върха на страните от алианса във Вилнюс. Москва няма право на вето, най-важната задача сега е Украйна да оцелее като независима държава, посочи Столтенберг.

Трябва да направим така, че след като приключи, войната да не се разгори отново, добави той. По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две стратегически грешки с предприемането на войната – подценил е смелостта и решимостта на украинците, но и единството в НАТО за подкрепа на Украйна. Не трябва и ние да подценяваме Русия, която даде досега много жертви, не разполага с добра организация и техника, нито с добре обучени бойци, но онова, което й липсва в качеството, наваксва с количество. Затова трябва да бъдем готови за продължителна война, предупреди генералният секретар.

Това е война на изтощение и логистиката е ключов въпрос. Фронтовата линия от дълго време не се променя, руснаците са се окопали добре. Следващата стъпка е да се проникне през тези защити, изграждани с месеци. Затова има нужда от съвременно оборудване, танкове, бронирани превозни средства. Украинците имат нужда от инженерни съоръжения, за да разгърнат понтонни мостове, да преминат през минните полета. Нужни са също поддръжка, гориво, смазочни материали, поясни той.

Генералният секретар допълни, че във Вилнюс може да се очакват решения, свързани с преминаването на украинските войски от съветско към западно въоръжение. По неговите думи украинците трябва да решат кой е способен да бъде посредник в мирни преговори. Столтенберг приветства усилията на Китай да се търси решение.

Той отбеляза, че разногласията в НАТО са неизбежни, както е било досега, но важното е всеки да разбира нуждата да има съюзници. Съветът ми към всеки бъдещ генерален секретар е да пази единството в алианса, заяви Столтенберг, който скоро се очаква да напусне ръководството на пакта, в което участва от 2014 година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани