Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С празнично шествие Пловдив отбелязва 24 май

[post-views]
С празнично шествие Пловдив отбелязва 24 май

България отбелязва Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май.

Началото поставя в 8 часа празничната  литургия в храм „Св.св. Кирил и Методий“, отслужена от Пловдивския митрополит Николай  в присъствието на кмета на Пловдив, председателя на ОбС, граждани и гости. Минути по късно в Актовата зала на Хуманитарна гимназия, носеща името на светите братя, на отличените за дейността им учители, директори и педагози ще бъде връчена Почетна значка на град Пловдив и Почетен знак – на наградените ректори на висши училища.

На площад „11 май“ ще прозвучи химнът на Република България, а ученичката от 11 клас на ЕГ „Пловдив“ Ива Ичевска ще произнесе празнично слово. Кулминация на тържеството ще постави Празничното шествие, когато ученици, учители, студенти, дейци на културата и граждани ще се отправят към площад „Централен“ и Цар Симеоновата градина.  Минути преди 12 ч. там ще се състои тържественото откриване на паметника на забележителния дарител Димитър Кудоглу в присъствието на представителя на неговите наследници – Пенчо Братанов. Слово ще произнесат историкът Стефан Шивачев и кметът Здравко Димитров.

През целия ден на знакови за града места – сградата на НБ „Иван Вазов“, площад „Римски стадион“, стълбите на Каменица, Цар Симеоновата градина, ще се състоят концерти с участието на духовия оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“, Общински детски комплекс, фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“ и водещи хорови формации, сред които „Детска китка“, Хор на „Пловдивските момчета“, „Евмолпея“, „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, общо 200 участници с диригент проф. Златина Делирадева.

Празничният ден завършва на Античния театър с мащабния симфоничен спектакъл на Античния театър „Вивалди завинаги“- концерт на Симфониета – Враца със своетовноизвестния диригент Максим Ешкенази и участието на солисти и актьори.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани