Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС иска да увеличи морската си сигурност, комисията настоява за повече военноморски учения

[post-views]
Неформалната среща в Брюксел на европейските министри на отбраната

Европейската комисия настоява да се увеличи мащаба на съвместните военноморски учения на ниво Европейски съюз, с участието на военен и граждански компонент от страните-членки. Това е необходимо, с оглед на все по-големите заплахи за критичната инфраструктура в морска среда като вятърни паркове, подводни кабели за комуникация и тръбопроводи, посочват от Брюксел.

Заедно 27-те държави-членки на ЕС управляват най-голямата ексклузивна морска зона в света, а с оглед на нарастващите заплахи в тази среда, увеличаването на отбранителния ни потенциал е от критична важност, смятат в Брюксел. Още повече, предвид експлозиите на Северен поток през септември миналата година и съмненията на Нидерландия, Белгия, Дания и Швеция , че руски кораби извършват шпионска дейност в Северно море.

Подготвя се нов план за действие в рамките на Стратегията на ЕС за опазване на морското пространство, а Европейската агенция за морска сигурност също ще координира и подпомага действията на държавите-членки в случай на опасност.

Виргиниус Синкявичюс – европейски комисар за околната среда:

„Рисковете са съвсем реални, защото видяхме какво се случи с инфраструктурата на Северен поток, разследването продължават и излизат все повече подробности. Смятам, че трябва да сме реалисти за геополитическата ситуация, в която се намираме в момента и трябва да взмем всички необходими мерки. Точно затова в актуализираната морска стратегия на ЕС включихме много важна част – да мониторираме ключовата инфраструктура, с ясното съзнание, че има ключово значение за енегрийната ни независимост и стратегическата ни автономия.“

Междувременно в Норвегия акостира най-големият военен кораб, виждан някога – американският самолетоносач „Джералд Форд“. Той е с водоизместимост 100 хил. тона и ядрени двигатели, дълъг е над 335 метра и може да превозва до 90 летателни апарата. Заедно с ескорта си корабът пристигна край Осло, като се очаква да вземе участие в няколкодневни военни учения в Арктика.

Посещението на самолетоносача среща острата реакция на руското посолство в Норвегия, особено на фона на напрежението между Москва и Запада по повод войната в Украйна. „На север няма въпроси, които да изискват военно решение или външна намеса. Ако Осло наистина смята, че Русия не представлява военна заплаха, то подобни действия са нелогични“, заяви говорителят на дипломатическата мисия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани