Информационен център на Министерство на oтбраната

Неизбухнала бомба от Втората световна война наложи евакуация на 2500 жители на полския град Вроцлав

Неизбухнала бомба от Втората световна война наложи евакуация на 2500 жители на полския град Вроцлав

Голяма неизбухнала бомба от Втората световна война, открита в югозападния полски град Вроцлав, наложи днес евакуацията на 2500 жители, предаде Асошиейтед прес.

Бомбата с тегло 250 килограма била намерена по време на строителни работи близо до железопътен надлез в града.

Полските въоръжени сили съобщиха, че това е германска авиационна високо експлозивна 250-килограмова цилиндрична бомба от времето на войната. Евакуираните жители на Вроцлав били извозени с автобуси до безопасен район, докато експерти по обезвреждане на експлозиви работят на мястото, където е открита бомбата. Според съобщения в полските медии движението на влаковете в района също е спряно, докато бомбата не бъде обезвредена.

Полицейската говорителка Александра Фреус каза пред телевизионния канал Те Фау Ен 24, че не всички жители са се съгласили да напуснат домовете си и властите не могат да ги принудят да го направят. Полицията отправи публичен призив за евакуация, позовавайки се на “заплахата за здравето и живота на хората, причинена от невзривени боеприпаси”.

През Втората световна война Вроцлав е наричан от германците Бреслау. В града са се водили тежки сражения и той е бил много разрушен, а преди капитулацията на Германия е подложен на тежки съветски бомбардировки.

Вроцлав става част от Полша, когато границите в Европа са преначертани след войната и победена Германия е принудена да отстъпи територия.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top