Информационен център на Министерство на oтбраната

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”
„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

С церемония по издигане на националните знамена на страните участнички и флагa на учението на учебен полигон „Ново село” тържествено беше открито тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ на тема „Отбрана на механизиран батальон в първия ешелон на механизирана бригада“. По време на церемонията по откриването командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) – Плевен, полковник Иван Вълев, който е и офицер, провеждащ учението, отбеляза, че участието на формирования от България, Италия и САЩ е недвусмислено доказателство, че северноатлантическата връзка е силна и ангажиментите – реални, въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени в момента.

На церемонията по откриването присъстваха полковник Андреа Фратичели – командир на многонационалната бойна група в България, и полковник Викъри – командир на пехотен батальон от САЩ.

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

В ”Отбранителен щит 23” ще вземат участие над 400 български военнослужещи от 4-ти механизиран батальон на ЕЦНП, танков взвод от 61-ви танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти, самоходна артилерийска батарея от 2-ра механизирана бригада, модул за радиационно и химическо разузнаване и модул за специална санитарна обработка от 59-и батальон за ЯХБЗиЕ от състава на Сухопътните войски, сили и средства от ВВС, механизирана рота, минохвъргачен взвод и инженерен взвод от Сухопътните войски на САЩ, инженерен взвод от Националната гвардия на щата Тенеси/САЩ, както и механизирана рота, взвод за ПВО, модул за ЯХБЗ и екип предни авионасочвачи от Република Италия. Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия.

Планиращ офицер в учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, а директор – полковник Калоян Василев –  заместник-командир на ЕЦНП.

Българският танков взвод съвместно с формированията от САЩ проведе тактико-строево занятие по заемане и оборудване на ротен опорен пункт, изграждането на минни полета и устройването на проходи в тях.

Артилерийските формирования отработиха въпросите по заемане и оборудване на огнева позиция. Модулите за Радиационно и химическо разузнаване и Специална и санитарна обработка от 5-и батальон за ЯХБЗиЕ изпълниха задачи по разузнаване на маршрути и развръщане на пункт за пълно обеззаразяване.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top