Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

[post-views]
„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”
„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

С церемония по издигане на националните знамена на страните участнички и флагa на учението на учебен полигон „Ново село” тържествено беше открито тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ на тема „Отбрана на механизиран батальон в първия ешелон на механизирана бригада“. По време на церемонията по откриването командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) – Плевен, полковник Иван Вълев, който е и офицер, провеждащ учението, отбеляза, че участието на формирования от България, Италия и САЩ е недвусмислено доказателство, че северноатлантическата връзка е силна и ангажиментите – реални, въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени в момента.

На церемонията по откриването присъстваха полковник Андреа Фратичели – командир на многонационалната бойна група в България, и полковник Викъри – командир на пехотен батальон от САЩ.

„Отбранителен щит 23” се провежда на полигон ”Ново село”

В ”Отбранителен щит 23” ще вземат участие над 400 български военнослужещи от 4-ти механизиран батальон на ЕЦНП, танков взвод от 61-ви танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти, самоходна артилерийска батарея от 2-ра механизирана бригада, модул за радиационно и химическо разузнаване и модул за специална санитарна обработка от 59-и батальон за ЯХБЗиЕ от състава на Сухопътните войски, сили и средства от ВВС, механизирана рота, минохвъргачен взвод и инженерен взвод от Сухопътните войски на САЩ, инженерен взвод от Националната гвардия на щата Тенеси/САЩ, както и механизирана рота, взвод за ПВО, модул за ЯХБЗ и екип предни авионасочвачи от Република Италия. Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия.

Планиращ офицер в учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, а директор – полковник Калоян Василев –  заместник-командир на ЕЦНП.

Българският танков взвод съвместно с формированията от САЩ проведе тактико-строево занятие по заемане и оборудване на ротен опорен пункт, изграждането на минни полета и устройването на проходи в тях.

Артилерийските формирования отработиха въпросите по заемане и оборудване на огнева позиция. Модулите за Радиационно и химическо разузнаване и Специална и санитарна обработка от 5-и батальон за ЯХБЗиЕ изпълниха задачи по разузнаване на маршрути и развръщане на пункт за пълно обеззаразяване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани