Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фалшива е темата за изпращане на български войски в Украйна

[post-views]
Министърът на отбраната Димитър Стоянов определи като фалшива темата за изпращане на български въоръжени сили в Украйна

Такова решение може да вземе само парламентът,  заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов 

Фалшива е темата за изпращане на български въоръжени сили в Украйна. Това заяви в парламента служебният министър на отбраната Димитър Стоянов относно твърдения в общественото пространство за постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерството на отбраната, съобщава БТА.

В Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано кой може да изпраща български въоръжени сили зад граница, посочи министърът.

В Украйна се води класическа война и в тази ситуация единственият орган, имащ право да вземе решение за изпращане на въоръжени сили зад граница, е Народното събрание (НС), заяви министър Стоянов. По време на служебния кабинет Министерството на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет решение за предложение към НС за изпращане на въоръжени сили в Украйна, добави той.

В изпълнение на решението на НС за оказване на подкрепа на Украйна в рамките на мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна правителството прие решение на 15 февруари т.г., което предвижда България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на европейската тренировъчна мисия EUMAM. Обучението ще се извърши само на територията на държава – членка на ЕС, разясни министърът на отбраната. Той посочи, че във връзка с многократно разпространяваните спекулации още на 17 февруари правителствената информационна служба е уведомила, че български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна извън територията на държавите – членки на ЕС.

Изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов по темата беше поискано от „Продължаваме промяната–Демократична България“ (ПП–ДБ). Даниел Лорер от коалицията посочи, че то е по повод на „обилните твърдения както на партия „Възраждане“, така и на БСП по време на последната предизборна кампания“. „Лъжите, че, видите ли, някой ще изпраща български военнослужещи в Украйна са много удобни, те са същите като вашите лъжи по отношение на ваксините”, коментира той.

Христо Гаджев от ГЕРБ–СДС посочи, че призовки на запасняци са използвани във фейсбук групи като призовки за мобилизация, а те са рутинно действие от десетилетия. Молбата ми е да обърнете внимание на комуникацията, за да не се поддават хората на някакви безумни новини, че ще изпращаме войски в Украйна, защото това е абсолютно фалшива новина, призова той.

Министър Димитър Стоянов каза, че от МО винаги са опровергавали фалшивите новини, включително и тогава, когато е бил повдигнат въпросът за изпълнение на Закона за резерва. Съгласно този закон всяка година се правят сверки на мобилизационния резерв, изпращат се такива повиквателни, явяват се хората, но това не трябва да бъде повод по никакъв начин да се говори за каквато и да било мобилизация, заяви той. Мобилизация може да бъде обявена с указ на президента при обявяване на военно положение, може да бъде обща и частична, разясни той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани