Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Враца се откриват „Ботеви дни 2023“, посветени на 147-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

[post-views]
Служебният кабинет осигурява средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Във Враца днес ще бъдат открити „Ботеви дни 2023“. По традиция това се случва на централния площад „Христо Ботев“, но ако времето не позволява – откриването ще се проведе в залата на Народно читалище “Развитие 1896“, обяви кметът Калин Каменов.

Първото събитие от официалната програмата днес е награждаването на победителите в Националния конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Откриване е насрочено за 18 часа, от  20 часа пред сградата на Община Враца концерт ще изнесат „Легендите“. Ако времето не позволява, концертът ще е в залата на читалището, а обявеният предварително 3D мапинг ще бъде отложен за следващите дни.

Утре от централния площад във Враца ще бъдат изпратени врачанските групи, които ще се включат в 75-ия Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица“. Походът ще завърши на старопланинския връх, на 2 юни, с всенародното поклонение пред Ботев и падналите за свободата на България.

В тазгодишната програма на „Ботеви дни“  за периода 26 май – 2 юни са включени общо 31 събития, а в съпътстващата – още 14. Сред тях са традиционните национален рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза, изложба на старопечатни книги, шествие и концерт на детски и юношески мажоретни състави и др. През всяка от следващите дни и вечери са планувани и различни концерти.

Част от програмата е и концертът „Оперна гала“, с който ще бъде сложен край на XXXVII-ия Международен младежки музикален форум, който се провежда във Враца.

Наситен със събития ще е и 1 юни – Деня на Враца, когато ще бъдат обявени и тазгодишните почетни граждани и носители на наградата на Враца. Денят ще завърши с тържествен концерт, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и митинг-заря за загиналите за свободата на България.

Патрон на честванията е президентът Румен Радев, а Българската телеграфна агенция е медиен партньор.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани