Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ученици връщат спомена за паметника на Бомбиера

[post-views]
Ученици връщат спомена за паметника на Бомбиера

Въпросът с потайностите на Военна академия „Георги С. Раковски“ отново е на дневен ред.

Официалното представяне на проекта „Възстановяване на паметта“ се състоя във Военна академия „Георги С. Раковски“. Той е съвместна инициатива на Национален фонд „Култура“, продуцентската компания „Бо Филм“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Св. Лука“.  От предисторията на този родолюбив акт научаваме, че ученици от гимназията, след като предварително бяха запознати, както с историята на академията, така и с информация за изчезналия паметник на Бомбиера, са изработили 8 негови мащабни скулптурни фигури от глина. С тези макети, създадени с много професионална любов и старание, бе поставено началото на една инициатива за възстановяване на паметника на Бомбиера – един от многото значими паметници в културно-историческия ансамбъл от архитектурното наследство на академията и столицата. Макетите са изработени от глина в рамките на двудневен уъркшоп. Предстои да бъде направен и филм, с който ще бъде излъчен целият процес по създаването на макетите.

За паметника, който е бил висок 4 метра, се знае малко. Той бил посветен на онези български воини, които са имали силата и таланта да хвърлят гранатите на най-далечно разстояние сред позициите на противника и се ползвали с особен авторитет сред останалите войници. Повече от десетилетие паметникът величествено се е извисявал при плаца във Военното училище. Съществувал е до началото на 50-те години на 20 век, когато е обявен за остатък от миналото и е съборен. От него са запазени само оскъдно количество фотографии.

През 2016 г. при изследване на района успяхме да намерим само неговия фундамент, казва генерал-майор Дочев. Паметникът е бил толкова хубав, посочи той, че всички випускници на училището, тръгвайки към военните формирования, са искали финалната им снимка да бъде пред него. Началникът на академията бе категоричен, че този паметник е олицетворение на българския войник, който е на предната линия, преминава през инженерните заграждения и първи се среща с врага.

Засега няма исторически доказателства, че скулпторът е Михаил Михайлов. Все пак, обаче, отбеляза генерал-майор Дочев, той е успял да вплете съдбата на стотици хиляди воини със звания редник и ефрейтор. В този паметник виждаме образа на българския войник, който е знаел, че Отечеството е най-важното и най-голямото богатство за него, бе категоричен началникът на академията.  Генерал-майор Дочев поздрави всички, които участват в този конкурс. В тези 8 скулптори учениците са предали своето авторско виждане как един паметник, изровен от миналото, несъществуващ в настоящето, запазен в историята като снимки, оживява в три измерения.

Ръководител на проекта „Възстановяване на паметта“ е популярният актьор Руси Чанев, който бе лично на представянето в академията. Всичко започва от Руси и продължава с него, каза Боряна Пунчева, режисьор и продуцент. Тя благодари за подкрепата на академията в лицето на генерал-майор Дочев, на консултантите полковниците Станчо Станчев и Антони Запрянов, на представителите на НГПИ „Св. Лука“, които също дойдоха на събитието.

Ученици връщат спомена за паметника на Бомбиера

Симеон, Екатерина и Рада са тримата от осемте ученици, които представиха своите творби. Това е техният дебют във фигура. „Ние, възрастните с този проект хвърлихме топката към младите хора, те направиха всичко, което можеха. Сега топката се връща отново към нас, към представителите на обществеността и институциите, за да стане паметникът факт“, каза Боряна Пунчева, която е инициатор на проекта. Имам честта да съм директор на едно прекрасно училище, в което се учат талантливи училища, заяви директорът на НГПИ Лилия Балева. Това, което показват е прекрасно, посочи тя.

По снимки успяхме да разчетем няколко надписа на паметника, каза военният историк полковник от запаса доц. Станчо Станчев: „Вярвай на другаря в себе си“; „Вярвай и слушай началника си“; „Царю и роду верно служи, за тях живота си положи!“ Тези послания, отбеляза той, говорят за единоначалие, дисциплина, другарство, чест, достойнство и готовност войникът да се жертва живота в името на Отечеството.

По време на работата по проекта е разсеян митът, че паметникът е съборен и  е съвсем близо до мястото, където е бил издигнат, каза още полк. Станчев. Разсеян е още един мит, че бюстовете на началниците на училището са съборени и съвсем близо до стълбището. Оказва се, обаче, че не всичко е митове. Боряна Пунчева връчи на началника на академията папка с изследвания в парка на учебното заведение с интересни и доста категорични факти по отношение на подземните тунели, за които отдавна се говори. Пред нас, каза по този повод генерал-майор Дочев, стои въпросът с новите потайности на академията. Докладът е много положителен по отношение на това, че Военната академия е била свързана с Царския дворец. Това, смята той, би била истинска историческа атракция за нашите съграждан и чужденците. Генерал-майор Дочев се надява, че това ще се реализира в близко бъдеще. Минаваме на следващия рубеж, продължи той, тунелът да бъде отворен и да се види как царят е имал възможност да отиде в академията  при определена опасност. За това свидетелстват и Царските зали, работните кабинети на Фердинанд I и Борис III. Това допълнително засилва връзката между академията и двореца.

Спокойно можем да кажем, че военно-родолюбивите дела във Военна академия „Георги С. Раковски“ продължават.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани