Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изчезналите при опит да прекосят Средиземно море близо 500 мигранти са върнати обратно в Либия, съобщи ООН

[post-views]
Нищо няма да спре депортирането на мигранти в Руанда, заяви британският премиер Риши Сунак

Близо 500-те мигранти, изчезнали без вест при опит да прекосят Средиземно море, след като отплаваха от Либия, се оказаха върнати обратно в африканската страна, съобщи агенцията на ООН по миграцията. Преди дни благотворителни организации предупредиха, че връзката с лодката им е била загубена, предаде Ройтерс.

„Либия не е безопасно място, където мигрантите да бъдат връщани“, написа в Туитър Флавио Ди Джакомо, говорител на Международната организация по миграцията (МОМ), структура, която е част от ООН.

Той поясни пред Ройтерс, че мигрантите са били 485 и че са акостирали в пристанището на либийския град Бенгази. Засега няма повече подробности от МОМ.

„Аларм Фон“ (Alarm Phone), организация, която приема сигнали за бедстващи плавателни съдове с мигранти, нямаше никаква връзка с лодката от сряда.

Към онзи момент плавателният съд се носел по течението в открито море с неработещ двигател на около 320 км от Либия и на 400 км от Малта и италианския остров Сицилия.

В четвъртък италианската брегова охрана съобщи, че при две отделни операции в морската спасително-издирвателната зона на Италия е спасила 423 и 671 мигранти, но „Аларм Фон“ уточни, че тези два случая не са свързани с изчезналата лодка.

Засега няма коментар от италианската брегова охрана.

Германската хуманитарна организация „СОС Хюманити“ (SOS Humanity) съобщи, че при друг случай в открито море 27 мигранти са били качени от петролен танкер и незаконно върнати обратно в Либия.

Според международното хуманитарно право мигрантите не могат да бъдат връщани принудително в страни, в които са застрашени от лошо отношение, а Либия е място, където са документирани много примери за масово неспазване на правата на мигрантите.

Европейските правителства все повече втвърдяват политиката си към миграцията, включително и това на Италия, която е изправена пред рязко увеличение на пристигащите по море мигранти. От началото на годината те са над 47 000 души при около 18 000 за същия период на 2022 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани