Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън приветства постигнатия компромис, чрез който ще бъде избегнат катастрофален дефолт на САЩ

[post-views]
Байдън подписа закона за отпускането на 40 милиарда долара помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства постигнатия компромис, чрез който ще бъде избегнат катастрофален дефолт на САЩ, предадоха световните агенции.

„Това споразумение е един компромис, което ще рече, че всеки не получава всичко онова, което иска“, се казва в изявление на Байдън. Той допълва, че сделката намалява разходите, като същевременно предпазва най-съществените обществени програми. Президентът призова Конгресът да я одобри възможно най-скоро.

Детайли от договореното принципно споразумение засега не се съобщават официално, но Ройтерс обобщава рамката му според информации от демократически и републикански източници.

Съгласно сделката до януари  2025 г. се премахва таванът на дълга, който сега е фиксиран на 31,4 трилиона долара, което ще позволи на правителството да плаща сметките си. В замяна обаче на разходите, които не са свързани с отбраната, бъде наложен таван. През 2024 г. той ще бъде както е настоящият таван на разходите, а през 2025 г. ще се увеличи с 1 процент. Правителството ще похарчи през настоящата година 936 милиарда долара за разходи, които не са в областта на отбраната, като парите ще отидат за жилища, образование, пътна безопасност и други федерални програми.

Очаква се сделката да увеличи разходите за отбрана за 2024 г. на около 885 милиарда долара. Това ще бъде 11-процентно увеличение в сравнение с 800 милиарда долара, предвидени в настоящия бюджет.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани