Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контранастъплението на Украйна започна

[post-views]
Контранастъплението на Украйна започна

Украински официален представител обяви, че страната му вече е започнала контранастъплението си срещу руските окупационни сили и че води интензивни сражения по цялата фронтова линия. Президентският съветник Михайло Подоляк каза вчера пред италианската телевизия „Раи“, че украинската офанзива продължава вече няколко дни. „Контранастъплението продължава вече няколко дни, по 1500 километра граница се води интензивна война, но действията вече са започнали“, каза той пред италианския телевизионен канал. Подоляк подчерта, че украинските военни няма да удрят територията на Русия със западни оръжия – те ще бъдат използвани изключително за освобождаване на окупираните от Москва територии.
Междувременно собственикът на наемническата военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин обяви за пореден път, че изтегля подразделенията є от района на украинския град Бахмут в Донецка област, за който руснаците се похвалиха, че са го превзели напълно в края на миналата седмица. В началото на този месец Пригожин беше заплашил, че ще изтегли “Вагнер” от Бахмут, обвинявайки руското военно командване, че не снабдява поделенията му с боеприпаси. Той не изпълни заканата си и на 20 май обяви, че наемниците му са “завзели” разрушения град и на 25 май ще започнат да се изтеглят от него. Украинското командване отрече съобщението и каза, че силите на “Вагнер” на практика са били разбити под Бахмут.
Украйна е все по-близо до НАТО, но въпросът за членството є в алианса не стои на дневен ред, докато войната продължава, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. „Смятам, че всички осъзнават, че въпросът за присъединяването на Киев насред война не стои на дневен ред. Въпросът е какво ще стане когато войната свърши“.
Украинската армия продължава отбранителната операция и постига известни успехи по фланговете в източния град Бахмут, съобщи главнокомандващият сухопътните войски на Киев генерал Александър Сирски. Според Кремъл използването на западна военна техника от проукраинските бойци, които извършиха най-мащабния набег на руска територия в понеделник в Белгородска област, показва нарастващото участие на Запада в конфликта в Украйна. Русия ще реагира „изключително остро“ на по-нататъшни нападения на бойци, навлизащи на нейна територия от Украйна, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.
Руското министерство на отбраната съобщи, че три надводни безпилотни апарати са атакували в сряда призори военния кораб „Иван Хурс“ в южната част на Черно море. Според съобщението те са унищожени от въоръжението на кораба. Инцидентът е станал на 140 км североизточно от Босфора, а мисията на „Иван Хурс“ в района била да охранява подводните газопроводи „Турски поток“ и „Син поток“ между Русия и Турция. Москва твърди, че нападението е дело на украинската армия. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани