Информационен център на Министерство на oтбраната

Иран иска да подобри противовъздушната отбрана на Сирия

Иран иска да подобри противовъздушната отбрана на Сирия

Иран иска да помогне на армията на сирийския президент Башар Асад като подобри противовъздушната отбрана на Сирия, съобщи агенция Фарс, цитирана от ДПА.

В интервю пред Фарс иранският генерал Саид Хамза Каландари посочи, че макар и Сирия да разполага със способности в сферата на ПВО, „сирийските братя“ ще бъдат подпомогнати с техника и тактически подобрения.

Генералът, който заема висок пост в иранското министерство на отбраната, заяви, че целта е да бъдат възпрени израелските нападения. Иран и Русия са двамата най-важни съюзници на Асад.

От 90-те години Техеран разширява политическите и военните си връзки в региона чрез подкрепа за най-различни шиитски милиции, като целта му е да създаде мрежа от съюзници, които да образуват общ фронт срещу Израел.

В Сирия иранските кадри официално действат единствено като военни съветници. Израел редовно бомбардира цели в Сирия, както направи и снощи.

През март 2011 г. много сирийци излязоха по улиците, за да протестират срещу управлението на Асад по време на революциите от Арабската пролет.

Силите за сигурност на сирийския президент отговориха на демонстрациите с насилие. Политическите вълнения впоследствие прераснаха в гражданска война, в която се намесиха и външни играчи и която продължава и до днес.

Около две трети от Сирия се върна под правителствен контрол.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top