Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти и ветерани от войната почетоха българските воини, чийто кости лежат край Ниш

[post-views]
Курсанти и ветерани от войната почетоха българските воини, чийто кости лежат край Ниш

Пред мемориала „Ледена стена“ край Ниш, днес започнаха традиционните възпоменателни тържествени церемонии и ритуали на български военни мемориали и гробища  от Втората световна война в Сърбия, Хърватия и Унгария. Те се организират от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Новото, в сравнение с други години, е съвместното пътуване на курсанти от НВУ „Васил Левски“, водени от началника на учебното заведение бригаден генерал Иван Маламов и ветерани от войната.

Заедно с курсантите, венци и цветя положиха ветераните Иван Караджов от Варна, който на 15 юни ще навърши 100 години, 98-годишният майор от запаса Тодор Андонов, доброволката Мария Стоянова и един от най-младите ни фронтоваци Любен Ризов. В групата на СВВБ, водена от неговия заместник-председател полковник от запаса Петър Пандурски, са още председателят на ЦКРК Ели Кощрова,  Цветан Ночев от ръководството, председателите на областните организации във Варна Васил Василев, във Велико Търново Атанас Величков, в Шумен Николай Калев, в Благоевград Елена Икономова, в Ловеч Георги Тотев, в Ямбол Красимир Вълев, в Плевен Йончо Вутов, във Враца Лъчезар Генов, в Сливен Божидар Борденяшки, председателят на Общинската организация в Тетевен Иван Гетов, директорът на ДВИА Светлин Радев и началникът на Военното окръжие в Шумен подполковник Георги Георгиев, който е и заместник-председател на СВВБ-Шумен. В ритуала участваха още лейтенант Младен Пенева, първенец на миналогодишния випуск на НВУ, представителят на Генералното ни консулство в Ниш Илия Банджолов и Милена Масларска от дирекция „Отбранителна политика“ на МО.

В мемориала „Ледена стена“ са положени тленните останки на 2015 български военнослужещи, припомни Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО, която е общ ръководител на възпоменателното пътуване. Тук и във Вуковар, днешна Хърватия, по решение на тогавашното югославско правителство през 1963 г. са събрани костите на българите, загинали през Втората световна война на територията на днешна Сърбия. За съжаление през годините имало много посегателства. Последният проект за основен ремонт не е завършен. Труден е и въпросът за възстановяване на мозайката на лицевата част на сградата. В това отношение има нова инициатива на Министерството на отбраната. Кристина Алексова изрази надежда, че скоро ще има резултат, с оглед и на наближаващата 80-годишнина от края на Втората световна война.

Бригаден генерал Маламов приветства усилията на Министерството на отбраната за запазване на историческата ни памет. Той изрази удовлетворение, че наред с курсантите във възпоменателната проява участват и ветерани от Втората световна война. Тук, каза началникът на НВУ, отдаваме почит на нашите деди за това, че са имали в сърцето и душата си България. На такова място, подчерта той, човек трябва да бъде смирен и след неговите думи всички участници сведоха глави в памет на храбрите български воини. Изключително важно е, продължи генералът, за една нация да пази своята родова памет и днес, тук, попълваме нашата родова памет. Няма нищо по-важно от това да знаем от къде си и на къде вървим, отбеляза началникът на НВУ.

По-паметливите знаят, че през октомври 2020 г. на полигон „Беляковец“ курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха във военноисторическа възстановка на Нишката операция от 1944 г. заедно с реконструктори от България и Румъния. Бъдещите офицери бяха облечени с униформи – реплики от този период и въоръжени с оригинално бойно оръжие. Момчетата влязоха в битката с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни война. Възстановката беше реализирана от Клуба за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната и Националния военен университет „Васил Левски“.

Курсанти и ветерани от войната почетоха българските воини, чийто кости лежат край Ниш

За хода на Нишката операция на Българската армия през октомври 1944 г. говори полковник от запаса Красимир Вълев, председател на Областната организация на СВВБ в Ямбол. Той призова курсантите да не позволяват огънят на родолюбието в тях да угасва. От 8 до 18 октомври 1944 г. Втора армия провежда Нишката настъпателна операция. В състав от 4-та, 6-а, 9-а и 12-а пехотна дивизия, Бронираната бригада, 2-ра конна дивизия, 1-ва гвардейска пехотна дивизия и 4-та пехотна гранична бригада, армията под командването на генерал-майор Кирил Станчев настъпва в направлението на главния удар София – Ниш – Прищина за прекъсване на магистралата Солун – Скопие – Белград в северната й част. Пред войските е подставена задачата да овладеят района на Ниш и спрат оттеглянето на групата армии „Е“ по долината на р. Морава. С активни действия 2-ра армия пробива противниковата отбрана, прекъсва комуникациите в долината на р. Морава и на 14 октомври във взаимодействие със съветски и югославски части освобождава гр. Ниш. Бронираната бригада излиза в тил на оттеглящия се противник и съвместно със 17-а съветска въздушна армия разгромява при с. Мерошина, западно от Ниш, елитната моторизирана 7-а SS дивизия „Принц Ойген“. В Нишката операция войските на 2-ра армия пленяват 3850 офицери и войници, унищожават и повреждат 540 моторни коли, 48 зенитни оръдия, 4 влакови композиции, взимат като трофеи 420 картечници, 1100 моторни коли, 25 минохвъргачки, 4 танка, 45 оръдия. Собствените загуби възлизат на 1732 убити офицери, подофицери и войници.

В късния следобед групата пристигна в Белград. Утре церемонията ще бъде във Вуковар, Хърватия, където има мемориал на 1027  български военнослужещи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани