Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лавров: Ситуацията в Косово е тревожна, в центъра на Европа назрява голям взрив

[post-views]
Лавров: Западът се държи опасно; снабдява със смъртоносни оръжия Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че настоящата ситуация в Косово е тревожна и в центъра на Европа назрява голям взрив, предаде агенция ТАСС.

„Назрява голям взрив в центъра на Европа, на същото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия в нарушение на всеки възможен принцип на Заключителния акт от Хелзинки и другите документи на  ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа). Ситуацията е тревожна, но Западът пое курс на абсолютно подчинение на всеки, който по някакъв начин изказва мнението си“, каза Лавров.

По думите му това още веднъж подчертава факта, че случващото се по света днес има геополитически характер.

„Необходимо е геополитическо решение, което да гарантира, ако става дума за Европа, еднаква и неделима сигурност за всички държави, което би означавало, че никой блок, включително и НАТО, няма право да претендира за господство в тази част на земното кълбо“, подчерта той.

По-рано днес мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР направиха кордони около кметствата в четири общини в Северно Косово, за да възпрат сърбите, протестиращи срещу поемането на кметските постове от етнически албанци в тези общини, населени предимно от сърби, които бойкотираха местните избори през април, припомня Ройтерс.

Косовската полиция, съставена изцяло от етнически албанци, след като сърбите напуснаха миналата година постовете си в държавните институции в Косово, използва сълзотворен газ в Звечан, за да отблъсне протестиращите сърби, които се опитаха да пробият охранителната барикада и да проникнат със сила в сградата на общината. В Лепосавич, близо до границата със Сърбия, КейФОР постави бодлива тел около сградата на общината, за да възпре навлизането на протестиращите сърби.

„Тази сутрин водената от НАТО мисия КейФОР увеличи присъствието си в четири общини в Северно Косово след последната ескалация в района“, се казва в изявление на КейФОР. „В съответствие с мандата си КейФОР е готов да предприеме всички необходими действия за осигуряване на безопасна среда по неутрален и безпристрастен начин“.

Военните от КейФОР също така взеха мерки да защитят от евентуални заплахи кметствата в Зубин поток и Северна Митровица.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на някогашната сръбска област и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово.

Етническите албанци представляват над 90 процента от населението в Косово, но косовските сърби настояват за изпълнение на Брюкселското споразумение от 2013 г., според което трябва да се създаде Съюз от сръбските общини в Северно Косово.

Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и косовски албанци спечелиха изборите в четирите общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

В петък трима от четиримата кметове бяха ескортирани до офисите си от косовската полиция, тъй като сърби протестираха пред кметствата и ги замеряха с камъни. Косовската полиция опита да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия.

Съединените щати и Европейския съюз в Прищина снощи отново излязоха с изявление, в което се казва, че предупреждават всички страни да не отправят заплахи или предприемат действия, които биха могли да повлияят на безопасната и сигурна среда, включително на свободата на движение, и които могат да разпалят напрежение или да насърчат конфликт.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани