Информационен център на Министерство на oтбраната

Съюзът на подводничарите почете паметта на бащата на подводното ни плаване

Съюзът на подводничарите почете паметта на бащата на подводното ни плаване

Заключителното мероприятие на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), по повод 107-та годишнина от началото на подводното ни плаване (25 май 1916 година), бе проведено в село Свежен, община Брезово, с полагане на венец на паметната плоча на капитан първи ранг Рашко Серафимов – бащата на българското подводно плаване, съобщават от организацията.

На 27 май се навършиха и 101 години от кончината на капитан първи ранг Серафимов. Неговият принос за получаване на първия ни подводник – UB-1-8 е безспорен. Неукротимият му плам и талант го извеждат през 1919 година до позицията на командващ ВМС на Третото българско царство, но позорният Ньойски договор прекъсва кариерата му. Умира на 27 май 1922 година в Одеса, само на 47 години.

Домакин на тържеството бе кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, а на тържеството присъстваха членове на Управителния и Контролния съвети на  СПРБ, както и симпатизанти. Слово произнесе председателят на Управителния съвет на СПРБ – капитан I ранг от запаса Станко Станков. Паметта на първия български подводничар бе почетена с едноминутно мълчание. Венец положиха капитан I ранг Станков и господин Енков.

УС на СПРБ изказва благодарност на любезните домакини на тържеството и на жителите на село Свежен за топлия прием и съпричастността!

Припомняме, че на 24 май пред дома на командира на първата ни подводница капитан II ранг се проведе възпоменателно честване по повод 107 години ожт началото на подводното ни плаване. . В него участваха представители на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), на клуб „Военни моряци“, на Сдружение „За честта на пагона“, на Съюза на ветераните от войните в България, внукът на капитана  проф. д.т.н. Климент Хаджов –  доктор хонорис кауза на университета в Реймс (Франция) и други роднини   които благодариха за вниманието към техния родственик.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top