Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съюзът на подводничарите почете паметта на бащата на подводното ни плаване

[post-views]
Съюзът на подводничарите почете паметта на бащата на подводното ни плаване

Заключителното мероприятие на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), по повод 107-та годишнина от началото на подводното ни плаване (25 май 1916 година), бе проведено в село Свежен, община Брезово, с полагане на венец на паметната плоча на капитан първи ранг Рашко Серафимов – бащата на българското подводно плаване, съобщават от организацията.

На 27 май се навършиха и 101 години от кончината на капитан първи ранг Серафимов. Неговият принос за получаване на първия ни подводник – UB-1-8 е безспорен. Неукротимият му плам и талант го извеждат през 1919 година до позицията на командващ ВМС на Третото българско царство, но позорният Ньойски договор прекъсва кариерата му. Умира на 27 май 1922 година в Одеса, само на 47 години.

Домакин на тържеството бе кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, а на тържеството присъстваха членове на Управителния и Контролния съвети на  СПРБ, както и симпатизанти. Слово произнесе председателят на Управителния съвет на СПРБ – капитан I ранг от запаса Станко Станков. Паметта на първия български подводничар бе почетена с едноминутно мълчание. Венец положиха капитан I ранг Станков и господин Енков.

УС на СПРБ изказва благодарност на любезните домакини на тържеството и на жителите на село Свежен за топлия прием и съпричастността!

Припомняме, че на 24 май пред дома на командира на първата ни подводница капитан II ранг се проведе възпоменателно честване по повод 107 години ожт началото на подводното ни плаване. . В него участваха представители на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), на клуб „Военни моряци“, на Сдружение „За честта на пагона“, на Съюза на ветераните от войните в България, внукът на капитана  проф. д.т.н. Климент Хаджов –  доктор хонорис кауза на университета в Реймс (Франция) и други роднини   които благодариха за вниманието към техния родственик.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани