Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

25 военнослужещи от НАТО бяха ранени в Косово при сблъсъци между KFOR и местните етнически сърби

[post-views]
Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

Няма пострадали български военнослужещи от контингента, участващ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово при сблъсъците в северната част на страната, съобщиха от Министерството на отбраната. Най-малко 75 души бяха ранени при конфронтация на местните етнически сърби със силите на Алианса. 25 от пострадалите са военнослужещи от KFOR, предимно италианци. Трима от тях са в тежко състояние, но без опасност за живота.

Повече от 50 души са получили незабавна медицинска помощ заради оплаквания, свързани с натравяне със сълзотворен газ, както и с различни по степен наранявания. Трима души са хоспитализирани, като един от тях е с тежки огнестрелни рани и животът му е в опасност, съобщиха от медицинския център в Митровица.

До сблъсъците в северния косовски град Звечан се стигна след като етническите сърби отказаха да признаят местната власт, намираща се под контрола на албанското малцинство и протестираха с искане за оставката на албанските кметове. Военнослужещи от италианския и унгарския контингент на KFOR са станали мишена на непровокирани атаки и са пострадали, като раните им включват фрактури и изгаряния, причинени от експлозия.

НАТО определи атаките като неприемливи и призова и двете страни да се въздържат от последващи действия, които биха довели до нова ескалация на напрежението. Силите на KFOR, в чийто състав влизат и 35 български военнослужещи, правят всичко възможно да гарантират мира и сигурността в Северно Косово и ще продължат да изпълняват задачите, вменени им от Съвета за сигурност на ООН, допълват от Алианса.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони потвърди ангажимента на страната си към стабилността на Балканите, но подчерта, че подобни действия няма да се толерират.

Отношение по темата взеха и сръбските власти. Президентът Александър Вучич защити косовските сърби и приписа отговорността за безредиците на премиера на Косово Албин Курти. Държавният глава обяви, че мобилизира армията по границата, в съответствие с актуалната обстановка. Премиерът Ана Брнабич пък разкритикува действията на KFOR.

Ана Брнабич – министър-председател на Сърбия:

„Днес KFOR не защитават хората, не бранят демокрацията, нито институциите. Днес те са там, за да пазят узурпаторите на демокрацията и обикновените граждани. Ние обаче трябва да пазим мира.“

САЩ и Европейският съюз остро осъдиха употребата на сила в Косово и призоваха да се търси диалог. Припомняме, че наското Белград и Прищина се споразумяха да нормализират отношенията помежду си според плана на Брюксел, с посредничеството на Вашингтон, но процесът многократно беше прекъсван след подобни ескалации на напрежението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани