Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вучич помоли Ердоган да използва влиянието си, за да се запази мира в региона

[post-views]

Президентът на Сърбия Александър Вучич разговаря днес по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, за да му честити победата на президентските избори, като също го помоли да използва влиянието си, за да се запази мира в региона, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Сръбският президент подчерта, че Турция е много важен партньор на Сърбия, не само в двустранните отношения, но и на международната политическа сцена.

Ердоган се е поинтересувал от актуалната ситуация в Косово, а Вучич го е запознал с хронологията на събитията, довели до ескалация и сблъсъци между сърбите в Северно Косово и представителите на косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

„Надявам се, че заедно ще работим върху нови начинания, които ще ускорят развитието на целия регион, ще сплотят хората и ще свържат икономиките“, отбеляза Вучич.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани