Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия води хибридна война с Грузия, заяви грузинският президент в обръщение към Европейския парламент

[post-views]

Русия води хибридна война с Грузия, заяви грузинският президент Саломе Зурабишвили в обръщение към Европейския парламент. По нейните думи Москва иска Грузия да се превърне в „сива зона“. Зурабишвили призова Грузия да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

Не трябва да оставяме Русия, със загубата на войната в Украйна, да потърси по-слабо място за удар, призова тя. В последните месеци Москва се опитва да усили влиянието си в Грузия, за да предизвика объркване и напрежение. Искам да се обърна към някои правителствени кръгове и да им кажа, че няма нужда да се опитват да ме заплашват, защото ще направя това, което намирам за необходимо, добави Зурабишвили.

Не трябва да се забравя, че Грузия проля кръв в съпротивата срещу съветското управление, в защита на независимостта и правото си да се присъедини към свободния свят и към съюзи по свой избор. Кампаниите срещу ЕС водят до политическа маргинализация, посочи грузинският президент.

Според Зурабишвили действията на Русия не са успели да уплашат грузинците и да ги разколебаят в желанието им за присъединяване към ЕС. Грузия днес страда от заразата на разделението и то е разрушително в държава, изправена пред окупация, външни заплахи, вътрешни пропагандни кампании, фалшиви новини и слово на омразата. Това е само в услуга на врага, предупреди тя. Искам Грузия да преодолее вътрешните и външните предизвикателства, и твърдо да поеме по пътя на присъединяване към ЕС. Пътят е само един – Грузия да получи статут на кандидат за членство в ЕС, настоя грузинският президент.

В историята на всяка държава идва часът на избора, който определя бъдещето, а миналото приключва. Този час сега настъпи в Грузия. Страната – нейните граждани и властта – трябва да определят съвместно с държавите от ЕС бъдещето на Грузия. Грузинският народ реши – нашият стремеж към ЕС е не само основателен, но и без алтернатива. Отвъд политическите страсти и различията, всички грузинци желаят страната да се върне в европейското семейство, добави Зурабишвили.

По нейните думи Русия трябва да разбере, че също като останалите държави в света, има граници. Не разширяването на ЕС и НАТО са причините за руското нападение срещу Украйна, а неустоимата руска имперска природа, заяви Зурабишвили. Тя изрази благодарност към бившия френски президент Никола Саркози, че с негова помощ при руското нахлуване в Грузия през 2008 г. е била постигната договореност така, че Русия да не навлиза по-навътре в страната, защото иначе столицата Тбилиси е можело да бъде превзета.

Тази есен се очаква Европейската комисия да представи оценка за готовността на Грузия да получи статут на кандидат за ЕС. Комисията ще представи също оценки за Украйна и Молдова, които получиха такъв статут преди година.

Източник: bta.bg

Избрани