Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Севиля спечели трофея в Лига Европа за седми път

[post-views]
Севиля спечели трофея в Лига Европа за седми път

Носителят на трофея в първия от трите финала в европейските клубни футболни турнири вече е ясен. Отборът на Севиля спечели финала в Лига Европа след победа над Рома с 4:1 след изпълнение на дузпи на стадион „Пушкаш Арена“ в Будапеща. В редовното време и продълженитята срещата приключи при равенство 1:1

Севиля спечели Лига Европа за седми път в историята си. Тактическото надлъгване започна още от началния съдийски сигнал, а първата голова възможност беше за римляните. Двата отбора внимаваха изключително много в защита и положенията пред двете врати бяха изключително малко. В 35-ата минута Браян Кристанте отне топката в центъра и подаде за Джанлука Манчини, а той продължи към Пауло Дибала, извеждайки го в наказателното поле. Нападателят остана на голова позиция и преодоля Буну за 1:0 в полза на „вълците“.

Второто полувреме започна с натиск за Севиля и в 55-ата минута се стигна до изравняване. Хесус Навас центрира в наказателното поле и Джанлука Манчини си вкара автогол, пращайки топката във вратата на Рома в опита си да изчисти.

В продълженията двата отбора не стигнаха до голови положения и се стигна до изпънения дузпи. При тях вратарят Ясин Буну спаси ударите от бялата точка на Джанлука Манчини и Рожер Ибанес, докато Лукас Окампос, Ерик Ламела, Иван Ракитич и Гонсало Монтиел бяха точни в полза на победителите.

Жозе Моуриньо, който е начело на Рома, загуби първи европейски финал в кариерата си. До момента португалският специалист имаше пет спечелени трофея, включително един и с римския клуб, който играе на първи финал в турнир на УЕФА след сезон 1990-1991.

Отборът от Андалусия триумфира в купата на УЕФА/Лига Европа през 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 и сега през 2023 година. През следващия сезон Севиля ще участва в Шампионската лига.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани