Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разузнавателен самолет АУАКС на НАТО ще наблюдава небето над Молдова по време на европейската среща на върха

[post-views]
Кралските военновъздушни сили на Канада започват мисията си за охрана на въздушното пространство на Румъния

Разузнавателен самолет АУАКС на НАТО ще бъде разположен, за да гарантира сигурността по време на срещата на върха в Молдова, на която ще присъстват близо 50 европейски лидери, предаде Ройтерс. Самолетът ще следи небето над тази страна. Срещата на върха ще се проведе близо до границата на Молдова с Украйна. На нея лидерите ще покажат едновременно подкрепа за Киев в момент, в който той подготвя контраофанзивата си срещу руските сили. Лидерите ще покажат и подкрепата си за самата Молдова и за нейните европейски амбиции.

Във форума участват ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, сред които и президентът на България Румен Радев. Участват  и лидерите на още 20 европейски страни. Те се събират в замъка Мими насред молдовския винарски регион, край населеното място Булбоака, което е само 20 километра от границата с украинска територия. Това представлява предизвикателство пред сигурността и организацията на срещата. Ето защо НАТО обяви, че самолет АУАКС ще следи небето над мястото на срещата на върха до петък.

Отломки от ракети от войната в Украйна бяха открити на няколко пъти в Молдова от началото на руската инвазия преди 15 месеца. „Самолетите АУАКС на НАТО могат да засекат самолет, ракети или дронове от разстояние от стотици километра, като по този начин те се превръщат във важно средство за ранно предупреждение“, заяви говорителката на НАТО Оана Лунгеску.

 „Присъствието на тези лидери в нашата страна е ясно послание, че Молдова не е сама и че нито нашата съседка Украйна е сама“, заяви молдовската президентка Мая Санду пред репортери, застанала редом до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Срещата на върха ще даде възможност и да се обсъдят напреженията в Северно Косово между управляващите етнически албанци и сърбите, прераснали в насилие и принудили НАТО да обяви разполагането на още 700 свои военнослужещи там. Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Броел заяви, че е призовал премиера на Косово Албин Курти по време на международен форум вчера в Братислава да изиграе своята роля в намаляване на напрежението и изрази надежда, че ще може да отправи същото послание  и на сръбския президент Александър Вучич по време на форума в Молдова. Борел подчерта, че нещата са стигнали прекалено далеч и че нивото на насилие от началото на седмицата в Северно Косово трябва да спре незабавно. В противен случай, според него, ситуацията може да стане прекалено опасна.

На срещата на върха в Молдова ще бъдат обсъждани и широка палитра от стратегически въпроси, от киберсигурността и миграцията до енергетиката. Тя ще даде възможност и да се разгледат и други напрежения, като например това между Армения и Азербайджан, чиито лидери ще имат разговори с президента на Франция Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц и с други европейски представители.

На срещата на върха Молдова планира да покаже на европейските лидери какви реформи е извършила и да убеди лидерите да започнат възможно най-скоро преговорите за нейното присъединяване към ЕС.

Във форума може да се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който в средата на май беше на кратка европейска обиколка. Но засега официално не е потвърдено неговото присъствие, отбелязва Франс прес.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани