Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон заяви, че Украйна се нуждае от ясни и силни гаранции за сигурност, според Шолц те трябва да са различни от статута на член на НАТО

[post-views]
За по-силна Европа се обявиха лидерите на Германия и Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да получи ясни и силни гаранции за своята сигурност на срещата на върха на НАТО в Литва през юли, предаде Ройтерс.

„Вилнюс трябва да изпрати ясно послание на Украйна и украинците. Подкрепям по-силни, конкретни и много ясни гаранции за сигурност“, каза Макрон пред журналисти след втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Молдова.

Френският президент добави, че ще проведе разговори по този въпрос с канцлера на Германия Олаф Шолц в германския град Потсдам на 7 юни.

Германският канцлер Шолц каза, че Украйна и нейните съюзници все още са „много далеч“ от това да успеят да осигурят мир в страната, но добави, че всички бъдещи западни гаранции за сигурността на Украйна трябва да са различни от статута на европейските страни членки на НАТО.

„Предвид сегашната ситуация не става въпрос за членство. Всички ние трябва да се съсредоточим върху това как като личности можем да подкрепим Украйна“, каза Шолц на пресконференция по време на срещата на върха на ЕПО в Молдова, цитиран от Ройтерс.

Тези гаранции трябва да бъдат разработени по такъв начин, че да предоставят на Украйна необходимата сигурност срещу опасността да бъде нападната и същевременно да стабилизират страната. И, разбира се, винаги част от гаранцията за сигурност е тя да се приема сериозно, добави Шолц.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани