Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Службите не са на президента, а на България

[post-views]
Румен Радев: Службите не са на президента, а на България

ДАНС е била удостоена с наградата „Джордж Тенет” в САЩ

Румен Радев: Службите не са на президента, а на България
Фото Красимир ТОДОРОВ

Всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа погром, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, тези служби са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерския съвет в лицето на министър-председателя, а не на президента. Това каза президентът Румен Радев по време на учението „Отбранителен щит 23” на полигон „Ново село”, в отговор на журналистически въпрос, свързан с изтеклите записи на политици.

„Ако искаш да реформираш службите, трябва най-малкото да познаваш законите за тези служби. Трябва да познаваш структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори. Защото и това не се познава”, допълни държавният глава. И посочи: „Службите са наистина сериозно реформирани и правят максимума като усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. Ще дам един пример за ДАНС. Миналата година през август ръководството на ДАНС отиде в Щатите по тяхна покана и получи наградата „Джордж Тенет” (Джордж Тенет е директор на ЦРУ от 1997 до 2004 г. – б. р.), която се дава само веднъж в годината, само на една служба от целия свят. И тя се даде на ДАНС за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ за образцовото взаимодействие в борбата с тероризма и укрепването на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния.”

По думите на държавния глава проблемът е много по-дълбок и засяга моралните устои на политическата класа. „А това съответно води до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Без това доверие няма как да постигаме големи национални амбиции, големи национални цели. И аз очаквам политическите партии да преосмислят не само своите програми, не само коалиционните споразумения. Трябва да се преосмислят дълбоко политическият морал, принципите и начините на правене на политика в България”, категоричен беше президентът Радев. В отговор на друг въпрос той напомни, че Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) води заседанията си при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация, каза държавният глава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани