Информационен център на Министерство на oтбраната

Курсанти и ветерани по стъпките на героите

Припомниха саможертвата на българските воини в Ниш, Вуковар, Пейч, Харкан и Белград.

Изключително важно за една нация е да пази своята родова памет. С тези думи на началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов започна четиридневния военноисторически поход. Те бяха изречени в покрайнините на гр. Ниш пред мемориала Ледената стена, където са положени тленните останки на 2015 български военнослужещи. Тук и във Вуковар, днешна Хърватия, по решение на тогавашното югославско правителство през 1963 г. са събрани костите на българите, загинали през Втората световна война на територията на днешна Сърбия. Традиционните възпоменателни тържествени церемонии и ритуали на български военни мемориали и гробища  от Втората световна война в Сърбия, Хърватия и Унгария се организират от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Новото, в сравнение с други години, бе съвместното пътуване на курсанти от НВУ „Васил Левски“ и ветерани, воювали по бойните полета на Европа преди близо осем десетилетия. Единият от тях Иван Караджов от Варна на 15 юни ще навърши 100 години.

За съжаление, през годините е имало много посегателства върху костницата край Ниш. Последният проект за основен ремонт не е завършен. Труден е и въпросът за възстановяване на мозайката на лицевата част на сградата. Има нова инициатива на Министерството на отбраната. Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“, която бе общ ръководител на похода, изрази надежда, че скоро ще има добър резултат. Не е така обаче във Вуковар. Спомените ни връщат в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, през 2016 г. На 26 април бяха осветени паметните плочи с имената на загиналите 1027 български воини в заключителния етап на Втората световна война. Това е един от най-красивите и отлично поддържани български военни паметници зад граница. И не само това както сега, така и в други години във възпоменателните церемонии се включват военнослужещи от армията на Хърватия и представители на местната и централната власт. Както каза военният ни аташе полковник Йоан Павлов, на всеки 6 май българското посолство в Будапеща почита на място останалите завинаги в тези земи наши офицери и войници. Венци и цветя, включително от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, бяха положени от курсанти от НВУ „Васил Левски“, военнослужещи от Хърватия и ветерани от Втората световна война както на българския паметник, така и на хърватското военно гробище.

Продължихме към Унгария. Преминаването на р. Драва, съвсем обяснимо, бе съпроводено с много преживявания от ветераните. Майор от запаса Тодор Андонов, когото министърът на отбраната Димитър Стоянов награди с почетен плакет за празника на армията 6 май, е бил тук като сапьор и командир на взвод преди 78 години. Още помни схемите, по които е изграждал инженерните съоръжения. Не могат да се забравят селата Дравасоболч, Драваполконя и Дравачехи, освобождавани от българските войници и останали в светлите страници на военната ни история.

За Дравската епопея говорихме в Пейч и Харкан. На някогашния булевард „Първа българска армия“ (сега „Шиклошки булевард”) над градското гробище в Пейч  почиват тленните останки на 110 първоармейци, преобладаващата част от които са от 57-и Драмски пехотен полк, 58-и Гюмюрджински пехотен полк и 59-и Пирински пехотен полк на 16-а Беломорска пехотна дивизия, а така също и от 41-ви пехотен полк на 11-а пехотна дивизия. Курсантите и ветераните бяха приветствани от заместник-кмета на Пейч Зак Габор, който подчерта приноса на Първа българска армия за успеха на водените в този район боеве. С призив да пазим паметта на нашите герои се обърна в словото си военният и военновъздушният ни аташе полковник Йоан Павлов. Гробът на свой съселянин от с. Драгомирово, офицерски кандидат Йосиф Ирониев, откри курсант старши сержант Стефани Ганкова и положи червени карамфили.

В българското военно гробище край гр. Харкан са погребани над 1400 български военнослужещи. То е издигнато от унгарския народ като израз на признателност за проявения героизъм от българите при Дравската операция, наричана още Дравска епопея, и е открито официално на 23 септември 1956 г. Възпоменателната церемония бе организирана съвместно с военното министерство на Унгария и местната власт. На паметното място дойдоха Сергей Тасев – пълномощен министър в посолството ни в Будапеща, почетният ни консул д-р Йордан Бочков, заместник-директорът на дирекция „Военни гробове  и памет за героите в Института за военна история и музеи на МО на Унгария д-р Андор Биро, заместник-кметовете на Харкан, Ева Довид Хошуне и Ференц Ремерт и представители на българските общности. „Наш дълг е да пазим родовата си памет и да я попълваме частица по частица“, подчерта бригаден генерал Иван Маламов. „С поклон пред ветераните и тези, които загинаха, за да сме свободни днес“, завърши словото си полковник Йоан Павлов. Българските войници влязоха в Харкан преди 78 години с унгарски песни на уста, припомни заместник-кметът Ева Довид Хошуне. Впечатляваща бе речта за българския боен дух на подполковник от запаса Николай Калев, председател на Областната организация на СВВБ в Шумен.  Специални поздравления получаваха ветераните от Втората световна война Мария Стоянова, Любен Ризов, Тодор Андонов и Иван Караджов. Венците и цветята от името на посолството ни, на министъра на отбраната Димитър Стоянов, на Министерството на отбраната и Въоръжените сили на домакините, на местната власт и българското самоуправление бяха поднесени от военнослужещи от Унгарската армия и курсанти от Българската армия. Заупокойна панихида за загиналите отслужи отец Станчо от БПЦ в Унгария.

След възпоменателната церемония бригаден генерал Иван Маламов връчи на почетния ни консул д-р Йордан Бочков плакет и грамота от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов за проявена инициативност по опазване на българските военни гробища и националната ни памет.  Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за активна военно-патриотична дейност с награден знак „За признателност“ и грамоти бяха удостоени посланикът ни Христо Полендаков, председателят на Българското самоуправление в Будапеща Петър Бочков, военният и военновъздушен аташе полковник Йоан Павлов и известният фотограф Бакхет Искандер, автор на изложбата „Ветерани“.

НВУ не е чужд на такива родолюбиви прояви. Напротив, те са част от неговата мисия за изграждането на бъдещите офицери. Това пролича не само от участието на курсантите в паметния поход по стъпките на Първа българска армия. В близките 2–3 години университетът взе участие в историческите възстановки на Нишката, Дравската и Мурската операциии на армията ни през Втората световна война. От понеделник до четвъртък те бяха там, където преди близо осем десетилетия се развиваха бойните действия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top