Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русалка воин е най-бързата българка на 100 м бътерфлай

[post-views]
Русалка воин е най-бързата българка на 100 м бътерфлай

Ивайло ПАШОВ

Рекордьорка в плуването съчетава спорта с охраната на небето.

Редник Добромира Иванова е най-бързата българка на 50 и 100 м в плувната дисциплина бътерфлай и воин-огневак от Зенитно-ракетните ни войски. Тя съумява да съчетава страстта си по плуването със задълженията си в огнева команда на дивизион от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили (ВВС).

Родената в Ямбол през 1994 г. дама, разказва, че още в детството си силно обиква морето и досега е с водата. Постепенно успява самичка да се научи да плува и да се гмурка. Твърди, че във водната шир се чувства най-свободна, че водата я успокоява и презарежда с жизнена енергия. Усещания, които кореспондират с темперамента й на по-буйно дете, увличащо се по редица мъжки занимания, професии и дори оръжията. А това провокира нейните родители (майка й е капитан на ямболския отбор по хандбал и волейбол през 80-те години) да я запишат в спортно училище „Юрий Гагарин” в Бургас. Дават й право да избере профила си и той очаквано е „Плуване”.

 „Още през първата година (2008 г.) показах много добри резултати в дисциплината бътерфлай – една от най-трудните както за жените, така и за мъжете. След това започнах да плувам абсолютно всички стилове (над и под вода, в малки и големи басейни, в море) и за около 3 години вече бях два пъти балканска шампионка и четири пъти републиканска при девойките старша възраст (2010 г. поставя нов национален рекорд на 50 м бътерфлай по време на Държавното първенство в малък басейн). Впоследствие започнаха големите състезания – европейски първенства, покриване на

нормативи за олимпиади

 и общо взето, дотогавашното ми хоби започна да се превръща в професия”, споделя редник Иванова.

След завършването си през 2013 г. тя подписва договор с Българската федерация по плувни спортове (БФПС) и започва да се занимава с плуването професионално. Като състезателка на бургаски клуб тренира и участва в много национални и международни (европейски) първенства и жъне успехи. През октомври 2015 г. на състезание в Скопие подобрява дотогавашния рекорд на 100 м бътерфлай за България, след като спира хронометрите на 1:00.23 мин. Следващата година – на международния шампионат в Лондон през май и състезание в Спортната палата в София през ноември, тя записва още две национални постижения на 50 м в същата дисциплина (0:27.59 мин.). Това я прави най-бързата родна плувкиня в бътерфлая и на двете дистанции.

След успехите обаче за рекордьорката

настъпват трудни времена

 Положителна допинг проба по време на държавния шампионат в края на 2017 г. става причина за временно спиране на състезателните й права. И макар това да е нейно първо наказание, суровостта му я принуждава да прекъсне спортната си кариера за известен период. Няколко години по-късно, след скандал с уличаването на още трима наши национални състезатели по плуване през 2021 г., става ясно, че проблемът всъщност е системен. Тогава редица бивши и настоящи плувци защитават колегите си, обявявайки, че от години докторите на много отбори дават на спортистите забранен анаболен стероид, прикриван между витамините.

„Разбрах, че съм се доверила на неправилните хора. Беше ми трудно както психически, така и физически да се изправя и продължа напред, ала го сторих. Постарах се да притъпя негативния ефект, като си извлека поуки от случилото се“, споделя тя.

Осъзнава, че не всичко може да бъде само спорт, а е хубаво да имаш и някаква професия. „Докато открия подходящата, работих различни неща у нас и в чужбина – барман, воден спасител, продавач в хранителен магазин,

работник във фабрика за цветя

 Разнообразявах, докато не установих, че не мога да живея без спорт и работата ми трябва максимално да хармонизира с него и позволява да го практикувам редовно, дори и само като хоби”, споделя още дамата в униформа.     

Това е моментът, в който Добромира Иванова се обръща към армията. Военната професия я привлича с физическите изисквания, с отборния дух и каузата на военнослужещите да служат в полза на държавата и обществото. С възможността да впрегне енергията, екстремния си дух и силната воля в интерес на Въоръжените сили, включително и като се състезава за тях. А също така с влечението към стрелковото оръжие и интереса към военната техника, които има от детските години.

Изборът й е изцяло собствен, тъй като в семейството няма военнослужещи, които да го повлияят. Но както при началото на спортната кариера, то и тогава застава зад нея и я подкрепя в новото начинание. Така след кандидатстване и успешно положени изпити през септември 2022 г. рекордьорката по плуване

получава пагони на редник

 и постъпва на служба във в. ф. 26720 – Черноморец, от състава на Зенитно-ракетната база на ВВС.

„За 9-те месеца, откакто съм тук, се чувствам много добре. Честно казано, лесно се адаптирах. Спортната ми страст определено ми помага в службата, особено във физически план. Длъжността, на която съм назначена, е в огнева команда. Задължението ми е да се грижа бойната техника да бъде изрядна и в готовност за използване. Това изисква малко повече физически усилия, но за мен те не са проблем. В същото време армията ми дава възможност да съчетая воинските си задължения с изяви в спортната сфера. За този период по линия на Централната военна спортна федерация (ЦВСФ)” имам две участия в плувни турнири. На тях завоювах 4 златни медала и две първи места. По този повод бях отличена за Спортист № 1 за 2022 г. при спорт – плуване в Българската армия, и на 7 март т.г. началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ме награди с плакет. На 14 май участвах и в маратон по бягане на дистанция 10 500 м, на който завоювах второ място. Сега (6–9 юни) ми предстои многобой с отбора на ВВС с ръководител майор Илия Куцаров“, казва още редник Иванова.

Извън армията също продължава с плуването като хоби. Представлява спортен клуб „Акулите” – гр. Бургас, с който участва в състезания от

републиканското първенство

 и турнири за Олимпиадата през 2024 г. „Това ми помага да се подготвям за състезанията с военнослужещите, защото имам треньор с подход, който опитва да съчетава работата ми с тренировките, и засега мисля, че се получават нещата. Аз пък се старая да участвам в състезанията за сметка на почивките от дежурствата си и отпуск.  Щастливка съм, че мога да съчетавам военната професия и хобито си. Колегите са много отзивчиви, приемат това, което правя, с усмивка и се радват на успехите ми”, заявява русалката воин.

Като професионален състезател мечтата й е да бъде сред най-добрите в своя спорт и го постига. Има спечелени близо 600 медала, от които отдавна е спряла да брои колко са златните, сребърните и бронзовите. „Мисля, че постиженията ми в достатъчна степен припокриват онова, което съм искала. С четирите ми национални рекорда в плуването при жените, които на този етап още не са подобрени, влязох в историята на българския спорт. Особено горда съм, че и досега оставам най-бързата българка в плуването на 100 м бътерфлай.”

Сега твърди, че спортува изцяло заради удоволствието и личностното си развитие.

Заради допамина (хормонът на щастието)

 който получава, докато го прави: „Не го приемам точно като хоби, а като начин за себеусъвършенстване и успокоение”. 

И както в спорта, така и във военната служба целта й е да докаже на себе си, че може повече, отколкото си е мислила. Затова и има визия за професионалното си развитие. Амбициите си обаче предпочита да не споделя, като се надява да си проличат при успешната им реализация.

В личен план иска повече време за близките хора и другите свои страсти –екстремните спортове, природата и планинските походи, бързите коли и мотори, дълбочинното гмуркане и животните, а също и да открие своя човек, който да й импонира по дух и да подкрепя нейните стремежи и желания. Пожелаваме й го! Защото така ще съумее да съхрани силната си енергия, желанието да бъде полезна за себе си и околните, както и въпреки трудностите ще продължи да вярва в доброто у хората.

Най-ново

Единична публикация

Избрани