Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продукции за журналисти, за талибаните и за Путин бяха сред отличените на френски филмов фестивал

[post-views]
Продукции за журналисти, за талибаните и за Путин бяха сред отличените на френски филмов фестивал

Документалният филм „Завръщане в Ракка“ на Албер Соле и Раул Куевас, посветен на отвличането от „Ислямска държава“ на 19 журналисти в Сирия, спечели голямата награда на 30-ия международен кинофестивал на репортажните е документалните продукции в Дуе, във Северна Франция, предаде Франс прес. Филмът получи и отличието в категорията на продукции с продължителност над 40 минути.

Лентата „Убийство на журналист“  на Мат Сарнецки, посветена на убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак, ликвидиран през 2018 г., докато разследваше случаи на данъчни измами, касаещи влиятелни олигарси, спечели юбилейната награда на фестивала.

Специалната награда на журито получи филмът „Под закона на талибаните“, на Патрик дьо Сент Екзюпери и Педро Брито Да Фонсека, посветен на завръщането на талибаните в Афганистан. Специално отличен от журито беше и филмът „Отмъщението на Путин“ на Антоан Виткин, който проследява десетилетието от преизбирането на Путин за президент през 2012 г. до руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

В категорията на филм под 40 минути продължителност бе отличена продукцията „Зама Замас, каторжниците на въглищата“ на Софи Бонтан за незаконните въгледобивни мини в Южна Африка.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани