Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви новия състав на правителството си, в който само двама министри са от предходния кабинет

[post-views]
Изборите в Турция – битка на живот и смърт за Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви новия състав на правителството си, в който само двама министри са от предходния кабинет.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви тази вечер състава на новия министерски съвет на Турция,с който започва третия си петгодишен мандат като държавен глава.

В 17-членния нов кабинет само двама министри запазват постовете си от предишния кабинет и това са министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Нови министри поемат вицепрезидентския пост и всички останали министерства.

Вицепрезидент ще бъде Джевдет Йълмаз.

Министър на правосъдието ще бъде Йълмаз Тунч, който сменя Бекир Боздаг.

Али Йерликая, досега валия на Истанбул, ще бъде министър на вътрешните работи вместо предишния Сюлейман Сойлу.

Министър на външните работи ще бъде Хакан Фидан, досегашен ръководител на Националната разузнавателна служба. Той сменя на този пост Мевлют Чавушоглу.

За министър на отбраната се назначава Яшар Гюлер, началник на турския генерален щаб вместо досегашния министър Хулуси Акар.

Министър на финансите и на хазната ще бъде Мехмет Шимшек. Той е добре познато име във финансовите среди в Турция и в чужбина. Шимшек дълги години преди това бе финансов министър.

Само една жена министър ще има в новия кабинет. Това е Махинур Йоздемир Гьокташ, като тя ще е министър по въпросите на семейството и социалните дейности.

Министър на енергетиката и природните ресурси е Алпарслан  Байрактар.

Министър на труда и социалната сигурност е Ведат Ъшъкхан.

Министър на градоустройството и климатичните промени е Мехмет Йозхасеки

Министър на младежта и спорта е Осман Ашкънбак.

Министър на образованието е Юсуф Текин.

Министър на промишлеността и технологиите е Фатих Каджър.

Министър на земеделието и горите е Ибрахим Юмаклъ

Министър на търговията е Йомер Болат.

Министър на транспорта и инфраструктурата е Бадюлкадир Уралъоглу.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в словото си преди да обяви състава на новия кабинет, с който по думите му започва новото столетие на Турция, заяви: „Турция днес е по-силна от вчера. Щастливи сме, че в разстояние на 14 дни пред урните нашият народ на два пъти ни гласува доверие. Знаем, че всичко това ни налага и големи отговорности. Преди да обявя новия кабинет, искам да благодаря на всички, с които работихме заедно в предишния кабинет”.

Държавният глава изказа и специална благодарност от свое име и от името на турската нация на президентите и високопоставените представители на 78 държави, които присъстваха церемонията по встъпването му в длъжност за трети петгодишен мандат.

Президентът Румен Радев, присъства в Анкара в церемонията по встъпването в длъжност на Ердоган, придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също бе сред гостите на инаугурацията на турския президент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани