Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всички пенсии ще бъдат увеличени с 12 процента от 1 юли

[post-views]
Кабинетът предлага минималната пенсия да е 523 лв. от 1 юли

За около 790 хиляди души държавният бюджет доплаща, за да получават минимална пенсия, каза социалният министър Лазар Лазаров

В момента пенсионерите са 2 милиона и 27 хиляди души, като за голяма част от тях, които получават минимална пенсия- за около 790 хиляди души, държавният бюджет доплаща, защото пенсията, която им е определена, е под този минимален размер. Това каза служебният социален министър Лазар Лазаров в ефира на Нова телевизия.

По думите му това е ролята на социалната държава, която се стреми да изведе тези хора на достатъчно приемливо социално равнище. Броят на пенсионерите, които ще бъдат около границата на бедността с увеличението от 12 процента на всички пенсии от 1 юли, ще намалее наполовина – от 528 хиляди души,  на около двеста шестдесет и нещо, каза министърът и допълни, че дори коефициентът на заместване надхвърля 70 процента за първи път от толкова много години.

Общо разходите за пенсии за тази година ще надхвърлят малко над 19 милиарда, а разходите, които допълнително като приход ще дойдат от държавния и централния бюджет ще достигнат почти 10 милиарда, за да могат да бъдат покрити тези увеличения, допълни Лазар Лазаров.

Ние, в противовес на изказвания от политически партии и обществени среди, да не увеличаваме пенсиите от 1 юли, да търсим друг инструмент от 1 октомври или друга дата, държим всички пенсии да бъдат увеличени с 12 на сто от 1 юли. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523, 04 лв. Средната пенсия ще порасне с 16.8 % и ще достигне почти 800 лева, максималната ще остане 3400 лева, припомни министърът.

Правителството винаги се е грижело за това да осигури възможности за покриване на всички разходи. Категорично, ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен на удължителния закон, пари за увеличението на пенсиите ще има, заяви Лазар Лазаров. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани