Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След рухването на язовир „Каховка“: Плаващи мини будят тревога, докато жителите бягат

[post-views]
Нова Каховка е наводнена, заявиха назначените от Русия власти, а според Киев руските военни обстрелват райони, откъдето се евакуират хора

Бедствена остава ситуацията в Южна Украйна, след скъсването на стената на язовир „Нова Каховка“, което причини мащабни наводнения в Херсонска област. Бедствието взе и първите си жертви, след като беше потвърдена смъртта на трима души. Наред с хуманитарната криза Червения кръст предупреди за опасност от отнесени от водите противопехотни мини, които поставят на риск не само цивилното население, но и спасителни екипи.

Придошлите води след скъсването на стената на язовир „Нова Каховка“ са наводнили над 600 квадратни километра площ в южната украинска област Херсон.

По данни на украинските власти наводненията са засегнали над 30 население места по поречието на река Днепър, а стотици хиляди други няма достъп до питейна вода.

На много места продължават и операциите по евакуирането на хората, които са затруднени от постоянния руски артилерийски обстрел, твърди украинското командване. Според Червения кръст операциите могат да бъдат затруднени допълнително заради отнесени от течението притовопехотни мини, които могат да се взривят при контакт с отломки. Съобщения за наводнени населени места идват и от районите в Херсонска област окупирани от Русия.

Заради бедствената ситуация украинският президент Володимир Зеленски поиска от международните хуманитарни организации да се включат незабавно в спасителните операции и ликвидирането на последиците от наводненията.

По думите му жителите в окупираните района в Южна Украйна са без вода, храна и лекарства и не е възможно да се предскаже колко от тях ще умрат.

Инцидентът беше осъден от международната общност, като Киев и Москва продължават да се обвиняват взаимно. Междувременно Турция, която играе ролята на медиатор между двете страни  призова за назначаването на международно разследване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани