Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция е в шок – мъж нападна с нож деца, играещи в парка

[post-views]
Франция е в шок – мъж нападна с нож деца, играещи в парка

Франция е в шок. Най-малко шестима души, сред които 4 невръстни деца бяха ранени при атака с нож в алипийския град Анси. Две от децата и един възрастен са в критично състояние с животозастрашаващи рани, предават местните медии. Извършителят е задържан.

Малко преди 10 ч. сутринта местно време, мъж е извършил атака с нож на детска площадка във френския град Анси. Пострадали са деца на около 3-годишна възраст, като част от тях остават в критично състояние. Това е най-големият кошмар за всеки родител, споделят очевидци на трагедията и разказват дори за ранени бебета в колички. След атаката мъжът е опитал да избяга от парка, нападайки и възрастен мъж.

Всичко е продължило около 4 минути и след кратко преследване извършителят е задържан, потвърди министърът на вътрешните работи Жералд Дерманен. Органите на реда уточниха, че става дума за 31-годишен сирийски гражданин, пребиваващ законно във Франция със статут на бежанец, получен в Швеция. Той няма криминално досие и досега не е попадал в радара на службите за връзка с радикални организации.

„Две деца и един възрастен са между живота и смъртта. Страната ни е в шок“, коментира в социалните мрежи президентът Еманюел Макрон и определи случилото се като „акт на пълно малодушие“. Към думите му се присъедини британският премиер Риши Сунак и то още преди да стане ясно, че едно от ранените деца е гражданин на Обединеното кралство.

„Няма нищо по-отвратително от атака срещу деца“, заяви на свой ред председателят на френския парламент Яел Браун-Пиве. По нейна инициатива на днешното си заседание депутатите станаха на крака, за да почетат пострадалите при трагедията.

Антоан Арман – френски депутат:

„Случилото се тази сутрин е атака срещу човечеството. Това е покушение срещу душите ни, където деца са нападнати, докато си играят в парка. Искаме да заявим нашата солидарност с тях – съпричастност на човешки същества, на граждани на Анси, на французи. Искаме да изкажем и безкрайната си благодарност на службите за спешна помощ и органите на реда, които без миг съмение и с бързината, която ситуацията налага, пристигнаха на място и се намесиха, и остават на терен.“

На мястото на трагедията пристигна френският премиер Елизабет Борн, която определи ситуацията като ужасяваща и заяви, че няма данни нападателят да страда от психиатрично заболяване. На този етап е отхвърлен и терористичният мотив, допълниха от прокуратурата и уточниха, че извършителят има дете на възрастта на жертвите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани