Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Старшина Калин Крумов: Сержантите запълват недостига на младши офицери

[post-views]
Старшина Калин Крумов: Сержантите запълват недостига на младши офицери

Когато възникнат проблеми, те могат да се решават в самото формирование, казва главният сержант на Българската армия

Обучават лидери на малки войскови единици Наскоро имах възможност да говоря с главния сержант на сухопътния елемент на НГ на Тенеси – там се предвижда един курс за лидери на малки войскови единици, каза старшина Крумов, изброявайки някои от предстоящите събития до края на годината. Идеята е да участва по-младши сержантски състав. Предстои и най-същественото събитие по линия на главните сержанти на армии и въоръжени сили от Алианса – международната конференция, която тази година ще е в Обединеното командване по трансформациите в Норфолк – Вирджиния, през септември. Същия месец е предвидено и участието на старшина Крумов в конференцията на главните сержанти на НГ на Тенеси. Старшина Крумов съобщи, че наскоро е била осъществена връзка и с новия главен сержант на армията на Република Северна Македония. „Там има нов колега, колежка всъщност. Тя ни писа имейл и се очаква да възобновим дейността с македонските колеги, като евентуално очакваме покана за посещение в техни формирования и командвания”, заяви старшина Крумов. В края на годината пък е предвиден форум за отчитане на извършеното през 2023 г. по инициатива на главния сержант на Обединеното командване на НАТО в Европа.

– Г-н старшина, как се представи сержантският състав от различни формирования по време на големите учения през последните седмици?

– Моите впечатления са, че сержантският състав се справи на ниво. Мотивацията е задоволителна, имайки предвид, че хората също са и доста натоварени с ангажименти не само по линия на ученията, но и по охрана на държавната граница, по ежедневния учебен процес и основните дейности, свързани със сержантския състав. Искам да подчертая, че при изявена липса и недостатъчен младши офицерски състав празнината беше запълнена от сержантите, които изпълниха своите задължения. Неслучайно казваме, че сержантите са и гръбнакът на армията. Ученията продължават по доста сериозна и натоварена програма.

– Доколко българските сержанти владеят и използват успешно английския език, който обикновено е работен за подобни прояви?

– За всяко учение се подбират сержанти, които най-малкото притежават базово ниво на владеене на английски език. Някои са по-добре подготвени, други има още какво да учат. В доста формирования има изградени езикови кабинети, но понякога срещаме проблеми с намирането на преподаватели. За да се води обучение понякога се налага на доброволни начала някои офицери, сержанти, цивилни служители да водят курсовете. В професионалните сержантски колежи се набляга сериозно на езиковата подготовка. Владеенето на английски език отваря път и към развитие в щабове и командвания на НАТО и други задгранични структури. Има и много източници за самообучение, например чрез интернет, а и ученията в коалиционен формат дават възможност хората да практикуват това, което са научили, и да се чувстват по-уверени.   

– Напоследък имаше участия на български военнослужещи, включително и сержанти, в различни международни състезания. Планирате ли да се увеличат подобни прояви?

– Състезанията от типа best warrior competition (състезание за най-добър воин – б. р.) е една от съвместните инициативи, като част от сътрудничеството с Националната гвардия (НГ) на щата Тенеси в САЩ, като първата такава инициатива беше още през 2019 г. Тогава подготвихме отбор от Сухопътните войски (СВ). Той трябваше да участва през 2020 г. в състезание в Тенеси. Хората бяха подготвени, бяха купени и самолетните билети. Но се появи COVID пандемията и участието ни отпадна. След пандемията, през 2022 г., в състезанието в Тенеси участва отбор от 61-ва бригада. Екипът се представи на добро ниво. Тази година участва отбор от 2-ра бригада, който също се представи на много високо ниво. За такъв тип състезания при мен се получават по три-четири покани годишно, не само от Тенеси. Наскоро имахме покана за участие в Хърватия, но не успяхме да осигурим хора заради доста други ангажименти. Имам получена покана от колегите в Словения за подобно състезание във формат отделение. Там е желателно да вземат участие около 8–9 човека. Говорихме с главния сержант на СВ. Те имат възможност да осигурят хората и ще се опитаме да вземем участие в Словения през септември. Такъв тип състезание се проведе преди седмица на „Црънча”. Участниците се представиха на добро ниво. Естествено, победителите са от Специалните сили. Направи ми хубаво впечатление, че отборът на ВВС беше на второ място. Смятаме да продължим тези прояви, лично ги подкрепям с две ръце, защото така сержантският състав натрупва опит. Имам идея догодина отбор от ВВС да участва в Тенеси или смесен отбор – ВВС с ВМС.

– На какъв етап е разработката на визия за развитие на сержантския и войнишкия състав?

– Работната група, на която беше поставена задачата да изготви визия за развитие на сержантския и войнишкия състав, респективно – на старшинския и матроския състав, беше създадена точно преди година – в средата на юни 2022 г. Групата започна работа веднага и до момента са проведени 4–5 присъствени заседания, а също и заседания по видеовръзка. Към момента имаме вече финална чернова на проекта за визия, който след съгласуване с всички членове на работната група ще бъде изпратен към военното ръководство за разглеждане и резолюция. Предстои уточняване на предложенията, които трябва да са изпълними. Очаквам, че ще имаме още работа по визията, поне до края на годината.

– Какви съвети за развитието на сержантския корпус ви дават представителите на съюзнически армии по време на форуми и посещения в България?

– Наскоро проведохме конференция в София с участието на главните сержанти на най-високо ниво. Един от съветите е да се прилагат насоките, описани в „Стратегията за развитие на сержантите и препоръките към нея” – документ, издаден през 2017 г. Това са препоръки как по-ефективно да се провежда подготовката и какви са основните очаквания от войника и сержанта. На конференцията беше спомената и нарастващата необходимост от специфична подготовка и повишаване на уменията на сержантския състав в областта на киберсигурността и дигиталната сфера като цяло. Подчертано беше също важното значение на навременното предаване на точна и коректна информация до личния състав. Известно е, че когато няма конкретни и недвусмислени послания по командната верига, това често води до търсене и намиране на невярна и неточна информация, което пък, от своя страна, демотивира личния състав. Искам да изкажа благодарност на ръководството за подкрепата на това събитие, което се състоя през април. Специално благодаря на колегите – главни сержанти, които дадоха всичко от себе си: на главния сержант на Командването за логистична поддръжка старшина Тодор Алексиев, на старши сержант Райна Параскова, която в момента е във Военния команден център в СКС, на главния сержант на 2 бригада старшина Деян Мадин и на новия главен сержант на СВ старшина Дамян Пеневски. Всички те бяха много натоварени по организацията на това събитие, на което се представихме доста добре. Положителен отзвук имаше и във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа – SHAPE.

– Какви са основните предизвикателства във взаимоотношенията на сержантите с офицерския и войнишкия състав?

– Практиката показва, че отношенията сержантски–войнишки състав, сержанти–офицери трябва да бъдат изградени на доверие. Практиката ми показва, че когато възникнат проблеми, да кажем – нетипични взаимоотношения, хубаво е те да се решават в самото формирование или на по-ниското ниво. Част от нашите задължения като главни сержанти е да помагаме за решаването на тези казуси, а те са от всякакво естество. Но има ли доверие – нещата се получават.

– Бихте ли дали характеристика на типичния сержант от днешната Българска армия? Какво го мотивира за служба?

– Мотивира го, първо, родолюбието. В смисъл – знаеш, че си ангажиран с трите мисии на Въоръжените мисии. Другото е, че Въоръжените сили дават солиден потенциал за развитие. Третото е възможността за развитие по линия на международни инициативи. По-младите колеги, които постъпват в Българската армия, вече са с едно прилично ниво на английски език и за тях би било доста по-лесно да се развиват в тази посока, стига да имат желание.

Колкото до типичния характер на сержанта – за разлика от това, което беше той преди 15 или 20 години, сега сержантът се чувства по-информиран, търси постоянно информация с цел самоусъвършенстване.

Обучават лидери на малки войскови единици

Наскоро имах възможност да говоря с главния сержант на сухопътния елемент на НГ на Тенеси – там се предвижда един курс за лидери на малки войскови единици, каза старшина Крумов, изброявайки някои от предстоящите събития до края на годината. Идеята е да участва по-младши сержантски състав.

Предстои и най-същественото събитие по линия на главните сержанти на армии и въоръжени сили от Алианса – международната конференция, която тази година ще е в Обединеното командване по трансформациите в Норфолк – Вирджиния, през септември. Същия месец е предвидено и участието на старшина Крумов в конференцията на главните сержанти на НГ на Тенеси.

Старшина Крумов съобщи, че наскоро е била осъществена връзка и с новия главен сержант на армията на Република Северна Македония. „Там има нов колега, колежка всъщност. Тя ни писа имейл и се очаква да възобновим дейността с македонските колеги, като евентуално очакваме покана за посещение в техни формирования и командвания”, заяви старшина Крумов. В края на годината пък е предвиден форум за отчитане на извършеното през 2023 г. по инициатива на главния сержант на Обединеното командване на НАТО в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани