Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметна плоча, посветена на ген. Люцкан Люцканов

[post-views]
Откриха паметна плоча, посветена на ген. Люцкан Люцканов

Централният площад в родното с. Орлов дол носи името на бившия командващ Сухопътните войски.

В с. Орлов дол, Община Тополовград, днес тържествено бе открита и осветена паметна плоча, посветена на генерал – лейтенант  Люцкан Люцканов, който е роден тук на 8 ноември 1939 г. Поднесени бяха венци и цветя.

Плочата бе открита от кмета на Община Тополовград Божин Божинов и командира на 4 артилерийски полк полковник Красимир Ташев. В ритуала участваха военнослужещи от 20 самоходен артилерийски дивизион в Ямбол с командира подполковник Георги Георгиев и духовият оркестър на 2 Тунджанска механизирана бригада. Освещаването извърши представител на БПЦ.

Пред събралото се множество за ген. Люцканов говори кметът Божин Божинов. Той благодари на инициаторите за тази родолюбива проява. Полковник Красимир Ташев поздрави от името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков семейството на генерал- лейтенант Люцканов и подчерта заслугите на техния съпруг и баща за развитието на Българската армия.

В знак на уважение към инициаторите председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков връчи на кмета на Общината Божин Божинов мемориален знак и почетна грамота. Кметът и заместник-кметът на с. Орлов дол Виолета Георгиева и Дончо Трифонов бяха удостоени с почетни грамоти.

На откриването присъстваха още генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, генерал-майор от запаса Йордан Йорданов бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и други членове на ръководството на СОСЗР.  От Сливен бе дошла голяма група генерали и офицери от запаса начело с председателя на Областната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Кольо Милев и председателя на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Божидар Борденяшки. Членовете на Общинската организация на СОСЗР в Тополовград бяха начело със съюзното знаме и председателя  лейтенант от запаса Атанас Атанасов. Синът на ген. Люцканов Цветомир Люцканов подари на РИМ в Тополовград албум със снимки от живота на баща си.

Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов бе командващ Сухопътните войски на Българската армия от 30 август 1991 г. до 12 май 1993 г. Между 1997 и 1999 г. бе зам.-министър на МВР в кабинета „Костов“. От 2007 до 2009 г. – заместник-кмет на район „Младост“. Председател бе на клуб „Командване на Сухопътните войски“ и клуб „Трета армия” в Столичната организация на СОСЗР. Почина през 2018 г.

Ще припомня една история, която ми разказа преди време ген. Люцканов

На 16 ноември 1992 г. излиза Решение №477 на Министерския съвет за определяне на новия празник на Сухопътни войски – 19 ноември.  Тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов разказва как се е стигнало до датата 19 ноември да бъде боен празник на Сухопътни войски. Имало е много дати, които си заслужавало да бъдат определени за празник. Провело се допитване до военнослужещите, направено е изследване в исторически аспект и социологическо проучване. 19 ноември е бил избран с пълно единодушие. Точно на тази дата българската войска изковава първата си победа след Освобождението, казва ген. Люцканов. Тогава, продължава той, имахме уверение, че след съставяне на правителство ще се проведат срещи в гарнизоните, на които да бъдат обсъдени въпросите за издигане социалния статус на военнослужещите. Все пак на първия си празник военнослужещите от Сухопътни войски научават, че в бюджета за 1993 г. са предвидени средства за увеличаване на заплатите. И още – в края на 1992 г. ще има тринадесета заплата. Заделили сме и някой друг лев за награди на най-достойните и най-добрите военнослужещи от войските“, казваше тогана ген. Люцканов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани