Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Героични дронове излитат от мобилни платформи

[post-views]
Героични дронове излитат от мобилни платформи

Морската пехота на САЩ оборудва леката колесна бронирана машина от серията  8×8 LAV-25 с осемканална пускова установка за изстрелване на „дронове камикадзе“, разработена в Израел. Дроновете, с които се зарежда пакетът на установката, са известни под наименованието Hero-120 („Герой-120”) и също са от Израел. Преди това машината LAV-25 е била въоръжена с минохвъргачка.

Морската пехота на САЩ започна доставката на въздушните боеприпаси Hero-120 и на многоканалните пускови установки (МПУ) съгласно проект, наречен Organic Precision Fire Mounted (OPF-M). Съгласно този проект МПУ ще бъдат инсталирани на различни бойни платформи и скоро ще влязат в действие.

Въпреки че морските пехотинци са избрали варианта Hero-120 на дрон камидзе, от компанията производител гарантират, че тези МПУ с осем кутии могат да изстрелват и другите варианти на дрона от серията Hero, известни като Hero-30 и Hero-400.

Тези многоканални пускови установки за изстрелване на „дронове камикадзе“, или т. нар. „лойтеринг боеприпаси“, предоставят на морската пехота още по-голяма гъвкавост и иновативна способност да изстрелват най-подходящите боеприпаси съобразно естеството на мисията и целите. Например за по-малки „хирургически атаки“ подходящ е Hero-30, за средно големи и бронирани цели – Hero-120, а за далечни и укрепени цели се използва Hero-400.

Ще припомним, че „лойтеринг боеприпасите” са безпилотни бойни въздушни средства или иначе казано, „безпилотни летателни апарати“. Те имат способността да кръжат във въздуха близо до целта и след като бъдат насочени да я атакуват, се самоунищожават при поразяването й. Това са т. нар. „дронове камикадзе“, които стават все по-популярни сред производители и потребители в резултат на примерите от войната в Украйна.

Hero-120 има бойна глава с тегло малко под 10 кг и максимален обхват близо 40 км. Дронът може да остане във въздуха до 60 мин.

По-рано тази година компанията производител заяви, че е разработила нова многофункционална бойна глава с подобрени противотанкови способности за Hero-120 и за Hero-400.

По-малкият дрон камикадзе Hero-30 издържа около 30 мин във въздуха и има бойна глава с тегло 1 кг.

За разлика от него Hero-400 има почти 90-килограмова бойна глава и полетно време 120 мин. Hero-400 може да бъде така конфигуриран, че обхватът му да достигне почти до 150 км.

И трите вида боеприпаси, както и другите видове от семейство Hero имат монтирани на носа електрооптични и инфрачервени видеокамери, които позволяват на оператора да следи какво „виждат“ боеприпасите по време на целия полет. Тези камери са основното различие между героичните дронове и ракетите. На практика дроновете камикадзе извършват предварително наблюдение и разузнаване и след това поразяват целите. Освен това тези дронове могат да бъдат върнати и използвани втори път, ако първият път не им се подаде команда за поразяване на целта.

Семейството дронове Hero притежават високотехнологични системи за управление и операторът има възможност във всеки момент да прави много фини корекции на траекторията на полета. Например, ако близо до целта се появят внезапно случайни минувачи.

Бордовите навигационни системи на серията  Hero позволява и отдалечаване на боеприпасите от целевата зона, ако обстоятелствата се променят. Това означава още, че те могат да се използват и за поразяване на цели зад линията на пряка видимост.

Морските пехотинци са на мнение, че тези многоканални пускови установки за изстрелване на лойтеринг боеприпаси, монтирани върху различни платформи, могат да се комбинират успешно с други оръжейни системи, особено при изпълнение на експедиционни мисии.  Корпусът на морската пехота на САЩ възнамерява също така да монтира МПУ, заредени с Hero-120 на малки безпилотни лодки, които биха могли да осъществяват атаки с рояци от кръжащи дронове срещу вражески бойни кораби, както и да неутрализират наземни заплахи близо до брега.

Сгъваем безпилотен летателен апарат за електронна война

Най-вероятно в Испания ще бъдат базирани основните производствени мощности за новия европейски дрон  SiRTAP. Предвижда се дронът да има издръжливост до 20 ч във въздуха и да достига височина на полета 6300 м.  Ще носи 150 кг полезен товар. Ще бъде сгъваем, за да може да се пренася по-лесно по суша и по въздух. Един транспортен самолет С-295 побира два такива дрона.  SiRTAP ще изпълнява редица мисии, включително и водене на електронна война.

Дронът се проектира вече в Европа и първите държави, които са направили заявки за него, са Испания и Колумбия. Франция също следи с интерес развитието на нещата. Предвижда се първите дронове да бъдат доставени на потребителите до 2026 г. SiRTAP е тактически безпилотен летателен апарат, предназначен главно за наблюдение и разузнаване.

Ракетна система „Пръстът на Бога“ поразява цели на 4200 м

Американската пехота притежава най-модерната и боеспособната противотанкова ракета от семейство TOW, известна под наименованието TOW 2B Aero. Системата се състои от пускова установка и ракета. Това на практика е тежко щурмово оръжие за прецизна стрелба. Управлява се дистанционно и поразява цели на разстояние до 4200 м.  Ракетата тежи 22,5 кг и е дълга 1,22 м. Бойната й глава може да пробие стоманобетонна стена до 20 см.

Ein Soldat schießt mit dem Wiesel 1 TOW bei einer Übung auf dem Truppenübungsplatz Altengrabow, am 25.10.2017. ©Bundeswehr/Mario Bähr

Противотанковата ракета от семейство TOW има дълга история, датираща от 1971 г. Първата тежка противотанкова ракета BGM-71 TOW се изстрелва от пускова тръба на статив, превозван с военни автомобили. Тя е с телено управление и се проследява оптично.

От тогава насам TOW е въведена на въоръжение в армиите на над 40 държави по света и интегрирана на над 15 000 мобилни и хеликоптерни платформи. През 2010 г. е снабдена с безжично насочване. Пусковата установка има захранване за 9 ч работа денем и нощем. Програмите за модернизация на ракетата ще удължат жизнения й цикъл до 2050 г. Ракетната система TOW е наречена „Пръстът на Бога“ от американските военни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани