Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не подготвяме войници за изпращане в Украйна, каза министърът на отбраната

[post-views]
Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на работно посещение в САЩ

Няма искане да предоставим нашите самолети МиГ-29, нямаме и ресурс за заместващи платформи, каза още той.

Не подготвяме войници за изпращане в Украйна, нямаме такава дискусия и такива планове, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю по БТВ. Ако се развият позитивно събитията през следващите две години и Украйна победи, може да изпратим военнослужещи да изучават опита на техните колеги, прогнозира той. Също днес министър-председателят академик Николай Денков призова медиите и гражданите да търсят информация от официални източници в противовес на активираната „фабрика за лъжи“.  Той  решително опроверга лъжата, че България ще изпраща войници в Украйна. „Категорично никога не е обсъждано изпращането на войски и докато съм министър-председател,  няма да има такова обсъждане“, заяви акад. Денков.

Три дни са били достатъчни и да сглоби основния си екип с двама заместник-министри и началник на политическия кабинет, дискутират съветниците и членовете на политическия кабинет. Вече е ясно, че министърът  ще изтегли внесената в Народното събрание от служебното правителство Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., за да се запознае с нея по-внимателно, с оглед и на класифицираната част от нея и факта, че трябва да я защитава в парламента. Това, според него, няма да забави модернизацията и превъоръжаването на армията, защото инвестиционната програма бил добър подход, но не е необходимо условие за стартиране на големите проекти.

Министър Тагарев не смята че въпросът за искането на импийчмънт на президента Румен Радев, който се повдига с оглед на помощта за Украйна, е от неговите компетенции. Той поясни как е изпълнено решението на Народното събрание от 9 декември м.г. 

Изпълнени са първа и седма точка „Република България предоставя на Украйна военно имущество съгласно приложение № 1 (поверително) въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от Народното събрание“ и „Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чийто срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от държавните публични предприятия на съответната равностойност“. Не е изпълнена шеста точка „Министерският съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности“. В този смисъл министърът отбеляза, че служебното правителство е действало, според изявленията на държавния глава, а не в изпълнение на парламентарното решение.

Очакваме много по-конкретни документи за исканията от украинска страна и по-детайлен анализ какво е налично и какво можем да предоставим, каза министър Тагарев. В същото време той гарантира, че можем да предоставим военно-техническа помощ.

Вече му е било докладвано какво сме предоставили, което е било високо оценено, защото съответствало на украинските потребности и било в много добро техническо състояние. Той посочи, че продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, което включва и подготовка на украински военнослужещи на наша или на съюзническа територия. Но в никакъв случай не става въпрос за изпращане на наши военнослужещи в Украйна. Посланикът на Украйна Н.Пр. Олеся Илашчук е предоставила списъци с потребности, в които нямало нищо изненадващо, каза министърът по отношение на неотдавнашната им среща. Става въпрос за боеприпаси и въоръжение. Няма обаче информация да са искани наши самолети МиГ-29. Полша и Словакия са дали, но след създаването на авиационната коалиция от съюзници за предоставяне на Ф-16 и други бойни самолети Украйна вече няма интерес към нашите изтребители, смята министърът. От друга страна, стана ясно от неговите думи, ние нямаме ресурс да придобием и да поддържаме заместващи платформи, което налага да поддържаме летателната подготовка на нашия състав и да изпълняваме задачата по патрулиране на въздушното пространство. В този смисъл ще продължим да поддържаме нашите МиГ-29,

докато дойдат договорените със САЩ самолети. Ще плащаме десетки милиони, за да поддържаме някаква минимална летателна годност и да извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години, които няма да бъдат нужни никому, каза министър Тагарев. Посочи още, че няма да има съкращения в този състав, защото той трябва да има допълнителна подготовка, за да експлоатира Ф-16, които ще бъдат по-голям брой. Все още министърът не е успял да разговаря с ръководството на ВВС по тези въпроси.

На срещата на министрите на отбраната от НАТО на 15 и 16 юни в Брюксел ще заявим много по-различна позиция от тази на служебните кабинети, стана ясно от интервюто. „Ние много добре разбираме, че нашата сигурност зависи пряко от хода на войната в Украйна. Това не е помощ от морални съображения. Това е помощ от стратегически съображения. Докато Украйна не освободи всички окупирани територии и Русия не бъде принудена да седне на масата на преговорите –  в какви срокове ще предава на Наказателния съд подозираните във военни престъпления, как ще изплаща репарациите, няма да има сигурност за нас. Виждате какво става в Черно море и сега с взрива на язовир „Нова каховка“. Това може да срине туристическия ни сезон.“, каза министърът. Тази война влияе по много начини на нашата сигурност, продължи той, ние няма да имаме стабилност, докато Русия не загуби тази война и не се прибере на собствената си територия. България ще подкрепи колективното закупуване на боеприпаси за Украйна, посочи министър Тагарев, още повече, че става въпрос и за инвестиции в отбранителната индустрия. Предстои да се уточни процедурата за вземане на такова решение.

Очакванията на министъра са и в подготвящия се проект на държавен бюджет за 2023 г. разходите за отбрана да бъдат 1, 85 на сто от БВП, с перспектива през следващата година да станат 2 процента, както е предвидено в Националния план за постепенното им нарастване. Той обаче няма готовност да отговори дали с този бюджет военнослужещите ще получат по-висока заплати.

Информирал съм администрацията на президента, че съм готов за среща, да го запозная с екипа си и с непосредствените мерки, които смятам да предприема, отговори на въпрос министър Тагарев. Надявам се, че ще работим заедно в съответствие със законите на страната, посочи още той. Формална процедура са съгласуване извън страната на ръководителите на специалните ни служби няма, каза министърът. Те обаче, смята той, трябва да имат доверието на нашите съюзници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани