Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънските учители прекратиха стачката си, ротационният премиер Николае Чука подаде оставка

[post-views]
Румънските учители прекратиха стачката си, ротационният премиер Николае Чука подаде оставка

Румънските учители прекратиха стачката си, ротационният премиер Николае Чука подаде оставка
Николае Чука
Снимка: БТА

Общонационалната стачка на преподавателите в Румъния беше прекратена. Решението дойде след като решението за увеличение на учителските заплати с 25% беше обнародвано в Държавен вестник. В резултат премиерът Николае Чука подаде оставка, задвижвайки ротацията и отстъпвайки поста на коалиционния си партньор Марсел Чолаку.

Последното обещание на властите предвижда незабавно вдигане на възнагражденията в сектора на образованието с 25%, а от есента и с 50 на сто. Протестиращите преподаватели обаче заявиха, че няма да се върнат в класните стаи, докато не видят предложението „черно на бяло“ и не бъдат взети ефективни мерки за изпълнението му.

И след обнародването в Държавен вестник на заповедта разговорите между синдикатите и правителството продължават, а вече бившият премиер Николае Чука изрази увереност, че проблемът ще бъде разрешен окончателно.

Припомняме, че масовото недоволство сред преподавателите избухна на 22 май, като в най-големите стачни прояви участваха над 150 хиляди учители и още 70 хиляди души от непедагогическия персонал в образованието. Те настояха за увеличение на възнагражденията си до стойност, която да отчита социалната им значимост.

Кризата в образованието доведе и до забавяне на планираната ротация начело на правителството, след като премиерът-либерал Чука отказа да подаде отставка и да отстъпи поста на социалдемократа Марсел Чолаку, докато не бъде намерено решение. Ротацията обаче вече е в ход и до завършването ѝ премиерският пост временно ще заема правосъдният министър Каталин Предою.

Най-ново

Единична публикация

Избрани