Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оттук нататък на ход е президентът, каза министърът на правосъдието Атанас Славов

[post-views]
Разговарям с всички политически партии основно за необходимостта от конституционни промени, заяви министър Атанас Славов

Оттук нататък на ход е президентът, каза пред журналисти министърът на правосъдието Атанас Славов, след като Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Решението се изпраща на президента, финалният акт е указът на президентът, коментира Славов. Той добави, че държавният глава няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне. 

Това е безпрецедентно решение на Висшия съдебен съвет, процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото, проработи. Имаме решение с над минималния брой, изискуем по закон гласове – 16 гласа в подкрепа на решението, посочи министърът.

Производството пред Конституционния съд (КС), инициирано от главния прокурор, е допуснато, но все още няма образувано дело. Това не е основание за държавния глава да спре процедурата, коментира Атанас Славов. Не мисля, че е валидно основанието при висящо дело в Конституционния съд да се спира подобна процедура, защото тя е изцяло в полето на съдебната власт, а Конституцията е възложила на законодателя в Закона за съдебната власт да уреди тази процедура, смята той.

Това решение на Висшия съдебен съвет не е самостоятелно, самостоятелно не може да бъде обжалвано. ВСС предлага на президента. Финалният акт е указ на президента, който подлежи по принцип на конституционен контрол, обясни Славов.

В този случай ВСС упражнява свое право на преценка и затова не допускам КС да замести преценката на ВСС със свое решение, според мен процедурата е необжалваема, каза правосъдният министър. Той добави, че вярва, че ако президентът върне решението, отново ще бъде събрано мнозинство при ново гласуване.

„Очевидно ръководството на прокуратурата отдавна използва своите функции доста политизирано. И видяхме след изявленията на господин Гешев от 15 май, той реално пристъпи към действия, парламентът е залят с искане за имунитети и производства, които са били висящи или дори прекратени години наред, сега са възобновени. Има свръхактивност на прокуратурата, това вероятно е защитна стратегия на господин Гешев и е по-скоро доказателство за политизация и за необходима реформа“, коментира Атанас Славов.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани