Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел съобщи за рекорден износ на отбранителни продукти на стойност 12,5 милиарда долара, 24% от които са били за арабски партньори

[post-views]
Модерни и доказани решения за ПВО и ПРО предлага израелската държавна компания

Израел е изнесъл отбранителни продукти на рекордната стойност 12,556 милиарда долара миналата година, като почти една четвърт от продажбите са били за новите арабски партньори на страната съгласно сключените с посредничеството на САЩ през 2020 година Авраамови споразумения, предаде Ройтерс, като се позова на израелското министерство на отбраната.

Ведомството каза, че за 2022 г. е отчело увеличение с 50% спрямо предходните три години, както и удвояване на обема в сравнение с предишното десетилетие. Дронове са съставлявали 25% от износа през 2022 г., а ракети, снаряди и системи за противовъздушна отбрана са съставлявали 19 на сто, добави то.

Без да назовава конкретни клиенти, министерството каза още, че 24% от отбранителния износ е бил за страни, участващи в Авраамовите споразумения. Обединените арабски емирства и Бахрейн участват с споразуменията и Израел често смята, че Мароко и Судан също са част от тях, посочва Ройтерс.

Тридесет процента от израелския отбранителен износ е бил за Азия и Тихия океан, 29% – за Европа и 11% за Северна Америка, обяви още министерството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани