Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Освен от победите, могат да се извлекат поуки и от загубите

[post-views]

Предстои национален форум във Военна академия „Г.С.Раковски“ под патронажа на министъра на отбраната.

Национална научна конференция ,,Балканските войни (1912 – 1913 г.): героизъм и трагизъм“  организира  на 15 юни Военна академия ,,Георги С.  Раковски“. Тя е под патронажа на министъра на отбраната и е част от Плана на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913 г.).

За първи път, двете войни се отбелязват в цялост, отбелязват организаторите. По този начин се преустановява съществуващата досега практика да се премълчава и подминава случилото се през Втората балканска война (1913 г.). Дава се сметка, че освен от победите и славата, могат да се извлекат поуки и от трагизма, и от загубите на бойното поле.

Конференцията ще се проведе в три панела  „Военни действия“, „Политика, дипломация и войните“ и „Човекът и войната“. Основният доклад  „Балканските войни и зараждането на българското военно академично образование“ е на началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. По предварителната програма има повече от 40 доклада.  Те акцентират върху разбирането, че участието на България в Балканските войни през 1912 – 1913 г. е една от най-славните страници в героичния военен летопис на страната, ярък израз на стремежа на народа към свобода и национално обединение. Изучаването и популяризирането на тяхната история е от първостепенно значение за формиране на съвременния български гражданин като личност с ясно историческо съзнание, чувство на отговорност към обществото и уважение към предците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Избрани