Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жълтите и зелените рецепти вече са електронни

[post-views]
Жълтите и зелените рецепти вече са електронни

От днес лекарите ще изписват медикаменти с наркотични съставки само с електронна рецепта. Това предвиждат нормативни промени, обнародвани в Държавен вестник. Издадените до 12 юни хартиени жълти и зелени рецепти ще се изпълняват по досегашния ред до изтичане на тяхната валидност, съобщиха от „Информационно обслужване“.

Дигитализацията на рецептите за успокоителни и силни опиати означава, че пациентите няма да разнасят хартиени екземпляри до аптеката, а фармацевтите няма да рискуват грешно отпускане на лекарство при нечетлив почерк на лекарите. Това не означава, че пациентът може да си поръча рецептата по телефона, обясни д-р Костадин Сотиров, общопрактикуващ лекар.

„Оказване на медицинска помощ е пациентът да се яви в кабинета на лекаря –  да бъде прегледан, да бъде обсъдено лечението му и едва тогава лекарят да издаде рецептата, да изготви амбулаторен лист и пациентът да подпише този амбулаторен лист“.

Отпада правилото, че рецепта, издадена в дадена област, трябва да се изпълни в същата, обясни Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз: „Ако пациент отиде на лекар в София и идва от провинцията, той спокойно може да изпълни рецептата си в аптеката, в която обикновено ходи, близо до мястото му на живеене“.

Запазват се срокът за изпълнение на рецептите – седем дни, и срокът на предписаното лечение – трийсет дни. По данни на „Информационно обслужване“ в първия ден от въвеждането на новия ред са издадени над 300 рецепти. Болниците и аптеките към тях могат да работят с хартиени рецепти до края на годината. 

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани