Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е подобрило отбранителните си способности за проследяване на обекти в космоса

[post-views]
Русия изстреля в космоса сателит за нуждите на министерството на отбраната

Русия заяви, че е подобрила отбранителните си способности за проследяване на обекти в космоса, което й позволява да открива чужди космически кораби и да определя тяхното предназначение много по-бързо, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на руското министерство на отбраната.

Според изявлението министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил информиран за това при посещение на ново съоръжение в западния военен окръг на Русия.

Генерал-полковник Александър Головко, командващ Космическите войски и заместник-главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, е информирал руския министър на отбраната, че новата радиолокационна станция позволява да се увеличи с четири пъти броят на проследяваните малки космически обекти, уточнява ТАСС. По думите на Головко минималният размер на всеки такъв обект е намален на 10 см, а времето за откриване след неговото изстрелване е съкратено наполовина.

Според руското министерство на отбраната Шойгу е бил информиран също така за намаляване с четири пъти на времето за откриване на космически апарати след тяхното изстрелване или маневра чрез увеличаване до 2027 г. на обхвата на наблюдаваната зона в околоземното пространство. Времето за определяне предназначението на космическите апарати, произведени в чужбина, ще бъде намалено наполовина, уточнява руското ведомство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани