Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денков и Габриел на среща с еврокомисаря Хан: Шенген е основен приоритет

[post-views]
Денков и Габриел на среща с еврокомисаря Хан: Шенген е основен приоритет

Денков и Габриел на среща с еврокомисаря Хан: Шенген е основен приоритет

Основен приоритет на правителството е присъединяването на България към Шенген още тази година. Това са обсъдили премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел на среща с еврокомисаря за бюджет и администрация Йоханес Хан, който беше на посещение у нас. Министър-председателят е подчертал усилията на България да отговори на критериите за членство в Еврозоната, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Следващата седмица Европейската комисия ще публикува преглед на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Документът определя горните граници на разходите на съюза до 2027 година. Очаква се да бъде направено и предложение за ревизия. Тя, обаче, няма да заседне средствата, предвидени за кохезия и селско стопанство. Това е съобщил европейският комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан на среща с премиера Николай Денков. Междинният преглед на Многогодишната финансова рамка се налага от множеството кризи. Сред тях – последиците от пандемията от Covid, войната в Украйна и инфлацията. 

Предвижда се да се създадат нови финансови инструменти. ЕК ще предложи Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с дейност в стратегически за ЕС области. Очаква да се въведе по-голяма гъвкавост при използването на средствата от Европейския фонд за регионално развитие. 

Пред комисаря Йоханес Хан премиерът Денков и вицепремиерът Габриел са посочили като основен приоритет на правителството присъединяването на България към Шенген още тази година. 

По отношение на изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост Мария Габриел е заявила, че най-неотложната задача пред страната ни е да завърши изпълнението на етапите и целите, включени във втория транш, така че България да получи второ плащане тази година.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани