Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Африкански лидери търсят мир за Украйна – в Киев ги посрещнаха експлозии от поредната руска атака

[post-views]
През нощта врагът атакува Одеска област с ракети, двама души са загинали, съобщи областният управител

Вой на сирени и експлозии посрещнаха в Киев африканските лидери, които търсят мирно решение на конфликта в Украйна. Столицата стана обект на поредната руска атака, но противовъздушната отбрана си свърши работата, заяви кметът на града Виталий Кличко.

Държавни и правителствени ръководители на 7 африкански държави, Република Южна Африка, Сенегал, Египет, Замбия, Конго, Уганда и Коморския съюз, пристигнаха в Киев с мисия – да  намерят трайно решение на конфликта в Украйна. Те се срещат с президента Зеленски, а по-късно в Москва – и с президента Путин, в опит да ги ангажират в мирния процес и им представят пакет от мерки за изграждане на доверието, които да доведат до деескалиране на напрежението и окончателно прекратяване на огъня между двете страни.

В украинската столица обаче африканските лидери бяха посрещнати с вой на сирени и експлозии от поредната руска атака с дронове и ракети. Системите за противовъздушна отбрана са успели да свалят вражеските ракети“, заяви кметът на града Виталий Кличко. Унищожени са 6 балистични ракети „Кинжал“, 6 крилати ракети „Калибър“ и 2 разузнавателни дрона, потвърдиха и от Украинските ВВС. Според министъра на външните работи това е послание от Москва към африканската инициатива и ясна декларация на президента Путин, че иска „още война“.

Сходна позиция изразиха и от Брюксел, като ЕК заяви, че тези удари показват долко руският президент е искрен в търсенето на мир. Самият Владимир Путин на свой ред заяви пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, че като цяло руските публични финанси са добре балансирани, но Москва трябва да инвестира повече в отбрана, за да увеличи собствената си сигурност и да запази суверенита си.

Междувременно украинското контанастъпление продължава и дори напредва, макар и с бавни темпове. Украинската армия има достатъчно огнева мощ, за да доведе кампанията си докрай, заяви по-рано американският министър на отбраната Лойд Остин. От бойното поле идват съобщения за все по-тежки сражения, но и за отвоювани около 100 кв. км. територии. Независимо разследване на BBC показва, че броят на убитите руски войници в Украйна достига 25 хиляди души или 4 пъти повече от официалната статистика на Москва. От Русия пък идват съобщения за чудовищни загуби за Украинската армия.

Продължава и евакуацията в Херсонската област след разрушаването на стената на язовир „Каховка“ миналата седмица, където загинаха близо 30 души. Ситуацията е критична, очаква ни хуманитарна катастрофа, коментират местните власти и посочват, че спасителните работи се провеждат на фона на артилерийски огън и ракетен обстрел.

Заедно с това директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси направи инспекция на Запорожката АЕЦ, за да оцени щетите след наводненията. Ситуацията е тежка, но стабилна, като са взети всички надлежни мерки, увери Гроси.

Най-ново

Единична публикация

Избрани