Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Гено Игнатов: Рискът от авария в АЕЦ „Запорожие” е изключен

[post-views]
Полковник Гено Игнатов: Рискът от авария в АЕЦ „Запорожие” е изключен

Радиационният фон в България е в допустимите стойности

Полковник Гено Игнатов: Рискът от авария в АЕЦ „Запорожие” е изключен
Полковник Гено Игнатов: Рискът от авария в АЕЦ „Запорожие” е изключен

Роден е през 1968 г. във Враца. През 1991 г. завършва военното училище. Офицерската му кариера преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на Центъра. Сменил е три поделения – в Дупница, Мусачево и Банкя. Стремя се да има приемственост и да подготвим кадри, които да продължат работата ни, казва полковник Игнатов.

Със съпругата си – държавен служител в Министерския съвет, имат дъщеря на 19 години, студентка първи курс, която се интересува от европеистика. Когато имам свободно време – плувам в центъра по рехабилитация тук, в Банкя, казва полковник Игнатов. Напоследък се запалил по риболова, а сред постоянните хобита му е четенето на книги.

В навечерието на празника на военния химик – 19 юни, разговаряме с полковник Гено Игнатов – началник на Центъра за наблюдение и контрол на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка към Съвместното командване на силите (СКС).

– Г-н полковник, каква е в момента радиационната обстановка у нас? Има ли опасност от радиационно замърсяване при ескалация на войната в Украйна и евентуално изпускане на радиация от Запорожката АЕЦ?

– В съвременния свят наблюдаваме все по-голяма интензивност на възникване на радиологични инциденти и такива с изтичане на токсични химически вещества. Свидетели сме и на аварии от най-високата – 7 степен по скалата на INES, която изцяло промени живота на много хора в световен мащаб. Имам предвид Чернобил и Фукушима. За наше щастие те са само две в цялата история на човечеството. Последният пример е войната в Украйна. Напрежението първо около Чернобилската, а сега – и около Запорожката АЕЦ, ни подсказва категорично, че не трябва да се изключва напълно заплахата от ядрено заразяване. Конкретно на въпроса – в момента няма повод за безпокойство. Шестте реактора на АЕЦ „Запорожие” са напълно изключени и рискът от авария е изключен, намален до минимум. Радиационният фон както в България, така и в Украйна е в допустимите стойности. Нашата Автоматизирана информационна система (АИС) „Преслав” функционира в нормален денонощен режим на работа, като информацията се обработва и анализира тук, в центъра в Банкя, и се докладва в Щаба на отбраната и Военния команден център на СКС.

– Имат ли готовност институциите в България за действие в подобна хипотетична обстановка?

– Като началник на Центъра за наблюдение и контрол, който е на върха на АИС „Преслав” ще се фокусирам върху готовността и възможността на химиците специалисти от Българската армия (БА). Важна роля за откриването, мониторинга и идентифицирането на ядрени, химически и биологически събития и агенти, границата на възникналото заразяване, предупреждаването и докладването на реалната обстановка, следенето на нейното изменение има АИС „Преслав” на БА. Системата за радиационно наблюдение и оповестяване се ръководи от нашия Център, който е на пряко подчинение на СКС. Тук денонощно се събират, обработват, обобщават данни за възникнали радиологични аварии, текуща ядрена, химическа и биологическа обстановка и ежедневно ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, СКС се осигуряват с актуална информация за реалната обстановка. АИС „Преслав” включва три подсистеми: за предупреждаване и докладване, за лабораторен анализ и екологичен контрол; за ядрено, химическо и биологическо разузнаване. При дадено събитие и заразяване първо и най-важно е да се предупредят своевременно хората – военните формирования и цивилното население, които са в риск. Необходимо е незабавно да се извършат дейности по защитата им, като при нужда личният състав може да се изведе от прогнозираните опасни зони. Следва излъчване на т. нар. прогноз чрез специален софтуерен продукт CBRN Analysis (Сhemical, biological, radiological and nuclear – Химически, биологически, радиологически и ядрен анализ – б. р.), който визуално показва разпространението на облака и заразяването на местността. Чрез подсистемата за лабораторен анализ специални наши тимове вземат проби в рисковите зони от почва, вода, въздух и съгласно определените натовски стандарти те се анализират в лабораториите на Центъра. Последната дейност е практическото разузнаване на местността, което се извършва от специализирани формирования. Така че със средствата, с които разполага в областта на ядрената, химическата и биологическата защита (ЯХБЗ), БА има готовност да реагира адекватно на всяка заплаха и предизвикателство в това направление.

– Какви основни въпроси тренирате на ученията от серията „Преслав”? По какъв начин взаимодействате с цивилните институции и структури по защитата на населението?

Полковник Гено Игнатов: Рискът от авария в АЕЦ „Запорожие” е изключен

– Компютърно подпомаганото тактикоспециално учение „Преслав” е венецът на подготовката на химиците –специалисти от системата за предупреждаване и докладване, интегрирани във видовете Въоръжени сили на БА. Целта на учението, проведено през май тази година беше да се повишат способностите на системата при опасност от използване на оръжия за масово унищожаване, аварии от ядрената енергетиката и предприятия на химическата промишленост, както и да се повиши подготовката на формированията за ЯХБ разузнаване на местността. В резултат на създадената радиационна и химическа обстановка чрез симулационната система JCATS в НВУК „Чаралица” се изпълняваха редица задачи. Изясни се и се оцени създадената радиационна и химическа обстановка на територията на страната. Предупредиха се застрашените формирования и се определиха мерки за защита на личния състав. Извърши се прогноза на възникналите събития и инциденти, като се проведе марш на военните формирования до района на инцидента. Проведе се въздушно и земно ЯХБ разузнаване. Развърнаха се пунктовете за обеззаразяване. Анализираха се данни от фактическата обстановка в зоната на операцията и се изготвиха доклади с изводи и предложения за действие на войските в условия на ЯХБ заразяване. За първи път с помощта и съдействието на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов при симулацията на авария в АЕЦ „Козлодуй” се използва новият програмен продукт HPAC (б. р. – на латиница), чрез който беше изготвен анимиран модел на изтичане на радиоактивни вещества в атмосферата и предполагаемото им утаяване на местността, както и изграждане на полева връзка за предаване на цифрови данни между различните нива на системата, която работеше устойчиво и позволяваше непрекъснат обмен на информация. Целта и задачите на учението бяха изпълнени на високо ниво. Връзките с центровете за наблюдение и контрол на страните – членки от НАТО, се изразява в обмен на данни в реално време с оперативните дежурни на областните контролни центрове на тези страни, което ни дава разширена и подробна информация за реалната обстановка извън територията на страната. Това се тренира на международно учение, което се провежда в края на годината. Тази година водеща страна ще бъде Унгария и ще участват 10 държави от НАТО. Миналата година военнослужещи от подчиненото ми формирование с помощта на колеги от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по разпореждане на началника на отбраната разработи модел за действие при възникване на тежка ядрена авария във всички централи на Украйна, като се акцентира върху АЕЦ „Запорожие”. Поддържа се връзка с отговорни институции на територията на страната – МОСВ, АЯР и ГД ПБЗН. Обменът на информация ни дава възможност за получаване на по-подробна картина за реалната обстановка.

– Кои други актуални въпроси решавате в момента?

– Извършваме изпитания на средства за индивидуална защита на дихателните органи, проверка на годността на средствата за индикация на бойни отровни вещества, контрол на гама-градуировъчни линии във Варна и Ловеч, унищожаване на малки количества токсични химически вещества в лабораторни условия. Участваме в събирането и използването на доказателствен материал при предполагаемо използване на ЯХБ оръжие и провеждане на инспекции по поискване без право на отказ в изпълнение на Конвенцията за забрана на химическото оръжие. Поддържаме постоянно подготвен тим – специализирана група за химичен и радиометричен мониторинг и взимане на проби. След взривяване на стената на язовира край гр. Нова Каховка в Украйна и изтичане на замърсени води в р. Днепър специалисти от Центъра ще извършат спешен химичен анализ на проби от морска вода от акваторията на Черно море. Както казах, в близко бъдеще предстои международното учение с водеща нация Унгария. Също така личният състав от новосформирания взвод за ЯХБР ще участва с химиците – специалисти от Сухопътните войски на полигонна подготовка през ноември. Във връзка с войната в Украйна НАТО преразглежда и прецизира всичките си документи, свързани с ЯХБЗ и в тази връзка от 2025 г. в гр. Кьолн, Германия, ще се сертифицира и ще започне да функционира многонационален център за CBRN наблюдение и мониторинг, в който на ротационен принцип планираме да участваме с наши представители – засега един офицер и един сержант, през три години.

– Какво ще пожелаете на личния състав на Центъра и на колегите си от други сродни формирования в БА за празника на военния химик?

– Пожелавам им традиционните неща – много здраве, щастие, късмет и радост! Хората са най-голямото богатство и са над всичко. От учението „Преслав 23” миналия месец, в което участва огромна част от всичките химици специалисти на БА, както и от непосредствената ми работа с колегите химици, се чувствам уверен, горд и щастлив от това, че със своята упоритост, трудолюбие, интелект и висок професионализъм заедно можем да посрещнем уверено огромните предизвикателства на съвременния свят и конкретно в областта на ЯХБЗ.

По четирима се борят за войнишко място

Окомплектоването с войници и сержанти във формированието е много високо – 95%. Командването на СКС организира през 3–4 месеца конкурси за набиране на млади войници и резултатът е налице, споделя полковник Игнатов. И допълва с гордост: За сержантите и войниците проблеми нямаме. Преди месец за едно място кандидатствали три момчета и едно момиче.

Цивилните служители в Центъра са специалисти с огромен опит, казва полковник Игнатов. „Но някои са към края на своята професионална кариера. Приел съм подхода на плавен преход и постоянно обновяване на личния състав с млади специалисти”, допълва той.

„Основният ни проблем е с офицерите. Той е в няколко аспекта. Имаме доста младши офицери с голям трудов стаж, а длъжностите за майори са заети. Нормално е офицерите да имат желание за професионално развитие, а това става или чрез завършване на Военна академия, или чрез кандидатстване за длъжности в щабове и други военни формирования”, пояснява полковник Игнатов. И продължава: „Другият проблем е, че от военното училище тази година завършват само трима химици специалисти. През 2020 г. випускът беше нулев. Докато в недалечното минало имаше двуцифрени бройки на офицери химици”.

Началникът на Центъра се стреми и да мотивира личния състав, като му създаде комфорт. В момента се извършва газифициране на две от сградите, което ще завърши през август. Формированието е придобило два чисто нови автобуса, за да се осигури нормално пътуване на хората за и от работа. Открива се и възможност за столово хранене в съседно формирование.

Проект има и за изграждане на нов автопарк. Ще бъде разширен и паркингът за лични автомобили. Предстои асфалтиране на алеите във формированието, монтиране на осветление и видеонаблюдение.

„Според мен, откакто бяха сформирани новите командвания, има средства и за прибори, и за битовото устройване. Благодарение на генерал-майор Цолов доста неща, които бяха замразени от години, сега просто се реализират”, споделя полковник Игнатов.

Колективът е задружен, което също мотивира хората за служба. „Водя ги на екскурзии през 3 месеца. Дал съм им възможност да демонстрират способностите си, като се чувстват уютно и комфортно”, обобщава полковник Игнатов.

Очаква се лиценз на системата за CBRN анализи

До ноември–декември ни обещават да получим лиценз на системата за CBRN анализи, казва полковник Игнатов. По думите му проектът вече се финализира. Лицензът е изключително важен при обмяна на съобщения със страните – членки на НАТО. „Без този лиценз сме оперативно несъвместими. Въпреки че беше много скъп, нещата постепенно се наредиха и се надявам до ноември да го придобием. Той ще важи за 5 години”, заявява полковник Игнатов. По линия на модернизацията вече е придобит и споменатият програмен продукт HPAK. Приоритет е и окомплектоването на взвода за разузнаване, за който са нужни 5 разузнавателни машини.

До края на годината се очаква формированието да придобие нови прибори – преносими детектори, комплект за вземане на проби, средства за определяне на параметри на метеорологичната обстановка. За лабораторията са осигурени два масспектрометъра за биологични и химични агенти и стационарен гама спектрометър с полупроводников детектор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани