Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Идеален ден за улов на дива пъстърва

[post-views]
Идеален ден за улов на дива пъстърва

Риболовът на пъстърва на спининг е един от най-магнетичните и пленяващите видове спининг риболов. Местата, които обитава тази риба, обикновено са в сърцето на дивата природа. Живописни, красиви, прохладни и носещи душевен мир на всеки, който желае да го открие. Като добавим и красотата, борбеността и хитростта на пъстървата, множество риболовци биват пленени от цялата тази прелест още от първия излет.
Тактиката в спининговия риболов на пъстърва се определя от начина на хранене на рибата. В болшинството от случаите рибите стоят обърнати с уста срещу течението в очакване то да им докара някаква храна. Във времето, през което не се хранят, пъстървите се спотайват зад някой камък или паднало дърво, или друго място, където течението се забавя леко. По този начин те пестят енергията си.

Хубаво е да се облавят всички потенциални укрития, както и бързеите, и границата между бърза и бавна вода. Замятането, в повечето случаи, също става срещу течението, като се стремим да замятаме възможно най-точно, без да се приближаваме твърде много до точката и без да сме прекалено далеч. Ако се приближите прекалено много, е възможно рибата да ви види. А, ако сте прекалено далеч, вероятността за неточен кастинг е по-голяма, съответно и за компрометиране на мястото.
В някои случаи е по-подходящо да се придвижвате по течението на реката и да облавяте местата „на ветрило”, със задържане, или отново по течението, ако не е прекалено силно. Малко по-надолу ще обясним кога е по-подходяща тази тактика.
Примамките, които се използват, са воблери, въртящи блесни, малки силикони, а на места с по-спокойна вода могат да се ползват и клатушки. С практиката и опита ще се научите да разпознавате подходящите места за всеки тип примамка, но за целта трябва винаги да си правите изводи от риболова.

Воблерите за пъстърва е хубаво да са с тънък профил, за да преминават лесно през течението. Блесните могат да бъдат с т. нар. върбово листо или пък с по-широко и заоблено (наричано още френско), но използването на двата типа също зависи от местата и силата на течението. В прекалено силен поток някои блесни с широко листо изскачат над водата под напора на струята и съответно не вършат работа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани